Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Regiunile sudice ale Suediei și Danemarcei sunt direct conectate cu estul Germaniei (Saxonia), Republica Cehă și vestul României prin intermediul unei noi legături feroviare care transportă semiremorci containerizate și face legătura între terminalul Curtici și cel din Dresda, portul Alberthafen. Linia este operată în colaborare de către LKW Walter și SBO (Sächsische Binnenhäfen Oberelbe).

Noua linie a intrat în funcțiune la începutul lunii septembrie, mai precis pe data de 8. De la începutul anului, SBO încarcă zilnic în Alberthafen Dresden TrailerPort semiremorci către Rostock, în nordul Germaniei, și de acolo spre Scandinavia. Oferta este acum extinsă pentru a include traseul Dresda-Curtici.

Secretarul de stat pentru digitalizare și mobilitate, Ines Fröhlich, alături de Heiko Loroff (SBO) în fața trenului care leagă Dresda de Curtici

Operatorul este compania austriacă LKW Walter, iar SBO se ocupă cu manipularea si încărcarea remorcilor pe calea ferata în portul din Dresda. Pentru început, trenurile vor circula pe ruta Dresda-Curtici de nouă ori pe săptămână, proiectul urmând a fi extins dacă volumele o vor impune. Prin această legătură, regiunile sudice ale Suediei și Danemarcei sunt direct conectate cu Saxonia, Republica Cehă și România.

Desi sunt doar 150 km intre capitala germana a statului Saxonia, Dresda, si Praga, capitala Cehiei, nu exista o legatura feroviara de mare capacitate intre acestea. Conexiunile feroviare existente nu sunt foarte competitive nici pentru transportul de pasageri, cu atat mai putin pentru marfuri. Insa Germania si Republica Ceha au semnat de curand un acord pentru realizarea unei legaturi de mare capacitate intre cele doua mari entitati urbane si economice, companiile implicate fiind DB Netze, din Germania, si Správa Zeleznic, din Cehia.
In special Saxonia face presiuni pentru crearea acestei legaturi care poate fi o poarta importanta catre pietele din sud-estul Europei. Atentia este axata pe o prima sectiune, intre regiunea germana Dresda si centrul industrial ceh din Ústí nad Labem, situata aproximativ la jumatatea rutei. In particular, nucleul central al proiectului se afla intre Heidenau (Saxonia) si Boemia, zona care presupune saparea unui tunel transfrontalier de cel putin 25 km lungime sub Muntii Ore. In faza de planificare, studiul in zona germana a evaluat sapte ipoteze diferite de coridoare. Echipa comuna a proiectului, din cele doua tari, se pregateste acum sa inceapa licitatia pentru proiectarea tunelului.