Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

A doua zi a IFOY TEST a prilejuit o dezbatere pe tema provocărilor care țin pe loc implementarea Indutriei 4.0. Toți vorbitorii – Steffen Bersch (SSI Schaefer), Jos de Vuyst (FEM/stow Group), Thomas Vortkamp (DB Schenker) și Wolfgang Hillinger (DS Automotion) – au numit ca principală frână lipsa forței de muncă calificate. Toate companiile din industrie duc lipsă de ingineri, ceea ce va face ca pe viitorul numărul proiectelor IT personalizate să fie tot mai redus.

Reprezentantul FEM a spus că lipsa softiștilor din piață nu poate fi pe deplin rezolvată cu angajarea specialiștilor care să muncească de la distanță din India sau Bangladesh, ci pe viitor vor trebuie acceptate numai proiecte scalabile, softuri open source care să fie implementate de fiecare client în parte la nevoile proprii. “Un soft personalizat este foarte frumos și eficient, însă nu mai avem cu cine să le dezvoltăm”, a spus reprezentantul stow Group.

Și Steffen Bersch de la SSi Schaefer a spus că există o lipsă acută de forță specializată de muncă, amintind că firma germane deține echipe de IT-iști în mai multe țări, inclusive în România.

Un interviu cu Steffen Bersch despre provocările actuale – lipsa de materii prime și de microcipuri, creșterea continua a prețului la oțel și petrol și războiul din Ucraina și influențele acestora asupra pieței de echipament pentru depozitare puteți citi în ediția umătoare a revistei logistica.