Astfel s-ar putea descrie parcursul si denumirea firmei Rolling Tons, din Satu Mare, fondata de doi parteneri de afaceri care se gasesc si azi impreuna la conducerea ei si care, reinvestind an de an profitul, au reusit sa obtina rezultate financiare tot mai bune si sa ajunga la o flota de 30 de camioane si la un nume si o stabilitate care sa permita obtinerea de contracte avantajoase cu beneficiari din zona, in frunte cu Electrolux
Rolling Tons a implinit in septembrie 15 ani de activitate si este o firma de familie cu doi actionari, Adrian Turdeanu si Lajos Varga, care in 2004 aveau deja experienta in transporturi, lucrand pentru o companie straina care in vara acelui an s-a retras de pe piata. La inceput firma avea doua camionete de 7,5 t, dupa care a inceput sa cumpere si autovehicule de 20 t, iar in prezent are o flota de 30 de camioane MAN de 20 t – preferate datorita raportului bun calitate-pret, intretinerii ieftine, fiabilitatii mai mari decat a altor marci si faptului ca mecanicii le repara mai usor – cu semiremorci mega Schmitz si Krone, trei camionete Avia de 7,5 t si sase vanuri Ford de 1,5 t. Alegerea tonajului masinilor care preiau fiecare comanda se face in functie de prevederile contractului-cadru incheiat cu fiecare client, asa cum explica Tudor Rosca, Logistic Market Manager in cadrul Rolling Tons, camionetele, de exemplu, mergand mai ales in Elvetia, Ungaria si Grecia.
Firma cumpara cu plata cash, de la reprezentanta MAN – de obicei din Ungaria, unde pretul este mai bun – doar autovehicule rulate de 3-4 ani, pe care le inlocuieste la sapte ani.
Extinderea flotei a fost posibila deoarece profitul a fost reinvestit mereu si Rolling Tons a avut aproape in fiecare an cresteri ale principalilor indicatori economici, dar si pentru ca firma are contracte „destul de bune“ cu parteneri din judet, incepand cu Electrolux, pentru care face export, si Autonet. Faptul ca multe incarcari sunt din zona este un avantaj si in atragerea de soferi, care au astfel posibilitatea de a petrece 3-4 zile acasa la intoarcerea din curse. Oricum Rolling Tons incearca sa evite ca acestia sa stea mult in Comunitate, lucrand mai ales sub forma de circuite de 2-3 saptamani si avand ca destinatii in special Spania, Elvetia, Germania, Olanda sau Grecia. Iar conducatorii auto care merg numai in curse in Ungaria si Polonia ajung acasa saptamanal.
Cea mai recenta achizitie a fost facuta la final de 2017, iar de atunci investitiile in camioane au fost blocate in special din cauza lipsei de soferi. „Altfel, noi am vrea sa mai cumparam masini si am avea si de lucru pentru ele, dar, desi pana in 2017 nu am simtit criza de conducatori auto, ba chiar lucram si in echipaje, in 2018 au plecat si de la noi destul de multi si riscul de a cumpara un camion si de a-l tine pe dreapta este mare. Si acum avem patru camioane, doua de 7,5 t si doua de 20 t, trase pe dreapta inca din aprilie. Si pana nu vedem exact ce se intampla cu soferii nu ne gandim la urmatoarea achizitie“, explica Adrian Turdeanu. In ceea ce priveste calitatea soferilor pe care ii are in prezent, conducerea firmei este multumita si chiar apreciaza ca „suntem toti ca intr-o familie, nu doar ca e o firma de familie“.
Un alt motiv pentru care nu s-au mai facut achizitii este acela ca cererea de camioane second-hand este mica, astfel ca, decat sa vinzi un Euro 4 cu 5.000 de euro, mai bine il folosesti la nevoie.
15 ani de colaborare cu Electrolux
Firma lucreaza, inca de la infiintarea sa, pentru Electrolux, mai ales pentru cele doua fabrici din Ungaria, dar si pentru cea din Satu Mare, care are o capacitate mult mai mica decat a celor din tara vecina, dar care a fost largita de curand cu o noua linie de asamblare a plitelor, ce merge foarte bine si va fi extinsa. „Insa asta nu inseamna ca volumul de transport va creste imediat“, sunt de parere reprezentantii Rolling Tons.
Operatorul satmarean face transport international si, mai rar, intern, FTL, LTL si grupaje, avand un volum de peste 350 de comenzi/luna, cele mai multe pentru electrocasnice mari, automotive si produse chimice.
Camioanele Rolling Tons ajung la 12.000 km/luna daca merg pana in Spania sau la 10.000 km/luna daca au curse spre Ungaria, valori care teoretic s-ar putea imbunatati, este de parere Adrian Turdeanu, „dar mi-e teama ca asa am pierde soferii, pentru ca ar sta mai putin acasa si in aceste conditii ar prefera sa lucreze in Comunitate“.
Cei care merg spre Spania sunt platiti cu 1.600-1.800 de euro/luna si sunt acasa un weekend din doua, iar cei care merg in Ungaria si Polonia au 1.000-1.200 de euro/luna si stau saptamanal cu familia.
Destinatiile si clientii Rolling Tons sunt astfel organizati incat sa se completeze si sa nu fie prea mult de lucru intr-o anumita perioada a anului si prea putin in alta. De exemplu, Spania se aglomereaza vara, iar Ungaria, toamna. Pe cat posibil toate cursele sunt facute cu vehiculele proprii, asta cer si clientii, dar uneori, pentru a se evita penalitatile, se apeleaza la subcontractori pe care ii cunoaste in general foarte bine – „practic suntem prieteni“.
Firma face si curse in Romania, mai ales cu descarcare la Brasov sau Bucuresti, insa in general evita asta si incearca sa descarce in orase din Transilvania, de unde are si exporturile – pe cand in zona Capitalei nu are notorietate.
Tarifele au mai crescut in 2019, dar nu suficient
2019 a fost pentru Rolling Tons un an mai bun decat 2018 din punct de vedere al volumelor de transport – datorita eficientizarii curselor, pentru ca flota a fost aceeasi – si similar sau poate putin mai slab ca profitabilitate, capitol la care nu prea se mai poate face nimic in plus, in conditiile in care forta de munca e tot mai scumpa, dar si alte componente ale costului/km sunt tot mai mari.
In 2004 transporturile mergeau mult mai bine din punct de vedere financiar, dupa cum isi aminteste Adrian Turdeanu, desi erau probleme cu CEMT-rile si autorizatiile, cu atat mai mult cu cat firma facea curse scurte de Ungaria, deci avea nevoie de multe astfel de documente. „Dar dupa ce ne-am obisnuit totul a mers bine, iar profitul era incomparabil mai mare decat cel din prezent.“
Rolling Tons a reusit sa obtina tarife mai mari la contractele noi pe anul curent, dar acestea nu sunt totusi satisfacatoare, asa cum declara Tudor Rosca. In ceea ce priveste termenele de plata, ele pot fi de 15 zile, dar in acest caz este vorba de un pret mai mic, sau de 120 de zile. Firma lucreaza in mare parte direct cu producatori, iar de pe burse ia circa 30% din comenzi, fara a avea incidente grave, cu exceptia faptului ca in fiecare an se intampla sa nu recupereze cam 5.000 de euro de la beneficiari, fie ei romani, fie straini. Iar pentru a preveni pe cat posibil sa se ajunga aici se verifica foarte bine cursele luate de pe burse – daca firma care le posteaza este infiintata recent sau are incidente de plata ori datorii la stat – iar camioanele Rolling Tons nu mai lucreaza cu clienti de la care s-a adunat o anumita suma facturata si neplatita.
Camioanele vor fi mutate pe filiala din Ungaria in cazul unor modificari legislative
Rolling Tons a deschis in urma cu patru ani o filiala in Ungaria, unde a inmatriculat trei camioane, pentru a vedea ce avantaje ii poate aduce acest pas, tinand cont de faptul ca in tara vecina impozitul pe profit este de 10%. Si intr-adevar a primit gratuit loc de parcare si teren pe termen nelimitat. „Deschiderea firmei s-a facut foarte usor si a durat mai putin de trei zile, in conditiile in care nici nu stiam ce sa facem si cu cine sa vorbim. Iar banii din TVA si accize se dau inapoi automat. Dar nici acolo nu e usor“, atrage atentia Adrian Turdeanu, „astfel ca, din lipsa de soferi, doua autovehicule din cele trei au fost aduse inapoi in Romania“.
Din Ungaria firma lucreaza pentru aceiasi clienti, dar numai in curse spre Polonia. Iar daca se schimba ceva in legislatie prin Pachetul Mobilitate camioanele din Romania vor fi mutate in tara vecina, unde deja filiala va avea in spate cativa ani de activitate fara incidente. De exemplu, daca reglementarile viitoare nu vor mai permite decat doua incarcari suplimentare, Rolling Tons va fi afectata si, pentru a se incadra in cele 2-3 incarcari permise, e mai bine sa aiba sediul in Ungaria, pentru a merge din Satu Mare spre Spania, apoi Germania, apoi Ungaria, care ar fi tara de origine, si iar spre Satu Mare.
02.10.2020
Ultimul număr: Septembrie 2024
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit