Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Așa cum anunță federația spaniolă a transportatorilor FENADISMER, de la 1 septembrie pe porțiunile de pe AP-7 dintre Tarragona și La Junqueram și AP-2 dintre Zaragoza și El Vendrel (Tarragona), cu lungime totală de 640 km, pe unde trec zilnic peste 12.000 de camioane spre granița cu Franța, nu se mai plătește taxă de drum, ceea ce aduce o economie anuală de aproape 2.000 de euro/an/camion, așa cum estimează Observatorul Costurilor de Transport Rutier de Mărfuri publicat periodic de Ministerul Transporturilor din această țară.

Tot de la 1 septembrie, autostrăzile catalane C-32, între Barcelona și Lloret de Mar, și C-33, între Barcelona și Montmeló, sunt scutite de taxă, deși pe viitor intenția guvernului regional este aceea de a veni cu alt sistem de plată, așa cum propune și guvernul central pentru drumurile naționale.

FENADISMER se arată încântată de faptul că în 2021 noi porțiuni de drum din Spania au intrat în categoria celor fără taxă, odată ce a expirat concesiunea companiilor care au operat aici mai mult de cinci decenii, ceea ce le-a permit să-și amortizeze de 50 de ori investiția făcută în construirea și întreținerea drumurilor.

În prezent Spania are 3.223 km cu plată pe 39 de șosele și numai 21 de provincii nu au taxă de drum. Dar în ultimii ani mai multe concesiuni au expirat și drumurile respective au intrat în rețeaua publică a statului: la final de 2018 AP-1 Burgos-Armiñón, de 84 km, în ianuarie 2020 AP-7 Burgos-Armiñón, de 474 km, și AP-4 Sevilia-Cádiz, de 94 km. Iar acum  în septembrie se adaugă alți 640 km fără taxă.

În cazul transportatorilor profesioniști, sfârșitul concesiunii AP-7 va elimina taxa de drum pe care o plătesc din 2013, când li s-a interzis și circulația pe drumurile naționale paralele. În plus, în 2018 s-a adăugat taxa din întregul teritoriu catalan și dintr-o parte a provinciei Castellón, ceea ce înseamnă că 12.000 de camioane – adică o treime din numărul total de camioane care trec granița spre Franța – au trebuit să plătească în fiecare zi această taxă, FENADISMER crede că eliminarea taxei de autostradă va avea ca avantaje și creșterea siguranței pe drumuri și decongestionarea rețelei naționale, din moment ce traficul privat și public se va distribui mai bine dacă drumul nu va mai fi ales exclusiv pe criterii economice, ca până acum, ci în funcție de distanța până la destinație.