Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Potrivit unui studiu al Institutului de Economie Germană din Köln (IW), până acum, statul german a sprijinit puternic consumatorii industriali de gaz, aceștia beneficiind de scutiri fiscale de mare amploare. Numai anul trecut au fost acordate beneficii pentru 447 TWh, în valoare de 2,1 miliarde de euro, sub formă de reduceri de taxe și subvenții.

Potrivit IW, 44% din consumul de gaze din Germania a fost scutit de taxe anul trecut, o mică parte din beneficii fiind legate de consumul din anii anteriori. În 2021, acest lucru a dus la o reducere a veniturilor fiscale de aproximativ 2,1 miliarde de euro.

Ceea ce pare surprinzător în vremuri de penurie de gaze este legat de rolul pe care gazele naturale îl au, de fapt, în tranziția energetică.

Până cu puțin timp înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei de la sfârșitul lunii februarie, sursa de energie era încă văzută ca o punte către o mai mare protecție a climei. Abordările fiscale corespund acestei logici. O mare parte din această sumă a fost alocată producției de energie electrică pe bază de gaz, care acum este indezirabilă din punct de vedere politic din cauza amenințării unei penurii de gaz. Industria prelucrătoare a fost, de asemenea, avantajată.

Cel mai important este că, în perioadele de penurie de gaz, trebuie regândită cea mai mare parte a beneficiilor care rezultă din consumul de gaz pentru producerea de energie electrică. Pentru a stimula trecerea la hidrogenul ecologic și la alte tehnologii, ar putea fi reduse concesiile pentru producția de energie electrică pe bază de gaz, iar veniturile fiscale suplimentare de până la 1,3 miliarde de euro ar putea fi utilizate pentru a promova forme alternative de producție de energie electrică, precum și pentru a finanța măsurile de reducere a costurilor care sunt vizate în prezent. În plus, gazul economisit din producția de energie electrică ar putea fi utilizat în industrie sau pentru încălzirea gospodăriilor. Pe de altă parte, având în vedere prețul ridicat al gazului, facilitățile fiscale ușurează situația companiilor industriale. Pe fondul creșterii inflației, unele scutiri de taxe pentru consumul de gaz ar putea, prin urmare, să atenueze și presiunea asupra companiilor de a transfera costurile crescute către consumatori.