Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În funcție de gravitatea infracțiunii, oricine este prins conducând cu viteză excesivă se poate aștepta la o amendă, puncte în Flensburg sau chiar la o interdicție de conducere. Dar sancțiunile pot fi evitate prin contestarea acuzațiilor. Coduka, în calitate de operator al portalului Geblitzt.de, explică de ce acțiunile sunt în prezent deosebit de ridicate în această privință.

Prescripția acuzațiilor din cauza lipsei de personal

Un aspect important pentru care este important să fie verificate amenzile chiar acum este supraîncărcarea autorităților respective. State federale precum Berlin și Saxonia nu mai pot ține pasul cu procesarea cazurilor.

Acest lucru se datorează, în primul rând, modificării Regulamentului privind circulația rutieră (StVO) din 9 noiembrie 2021, ceea ce înseamnă că, de exemplu, infracțiunile de depășire a vitezei vor fi sancționate mai aspru chiar și în cazul infracțiunilor minore. Cu toate acestea, deoarece multe birouri de aplicare a amenzilor au un personal extrem de insuficient, nu toate cazurile sunt procesate la timp, iar acuzațiile se prescriu adesea.

Numeroase hotărâri judecătorești au dus, de asemenea, la faptul că șoferilor care conduc cu viteză excesivă li se acordă din ce în ce mai multe drepturi. De exemplu, Curtea Constituțională Federală (BVerfG) a hotărât în noiembrie că persoanele afectate trebuie să aibă acces la datele brute de măsurare, ceea ce crește șansele de a găsi posibile erori de măsurare.

Și numai recent, Curtea Constituțională (Verfassungsgerichtshof, VerfGH) din landul Baden-Württemberg a clarificat într-un caz că trebuie să se acorde acces la dosarele de întreținere și reparații și în contextul unei proceduri de amendă, dacă acestea sunt solicitate în mod explicit, astfel încât persoana în cauză să își poată exercita pe deplin opțiunile de apărare.

Contestații de succes la amenzi folosind exemplul Cuxhaven

Potrivit Verkehrs Rundschau, o statistică întocmită de districtul Cuxhaven arată că șansele de reușită în apelul împotriva amenzilor de circulație au crescut constant în ultimii ani. De exemplu, numărul de apeluri reușite pentru infracțiuni de viteză în Cuxhaven a crescut de la 16,05% în 2019 la 24,48% în 2020 și la 28,57% în 2021. Toate cifrele pentru 2022 nu erau încă disponibile.

Prin urmare, este cu atât mai uimitor faptul că numărul acelor participanți la trafic care au depus efectiv o contestație a scăzut de la aproximativ 9 % în 2019 la 3,24 % în 2022. În consecință, mulți șoferi nu știu că au șanse mari să li se retragă plângerea.

Reducerea costurilor în perioada de inflație

În calitate de director general la Coduka, Jan Ginhold știe că este o idee bună să se revizuiască acuzațiile într-un caz de amendă, datorită acestei multitudini de argumente bune: „Mai ales în vremuri în care banii sunt puțini, ar trebui să profitați de această ocazie pentru a evita amenzile inutile.”

Chiar și în cazul unui posibil termen de prescripție, Ginhold recomandă ca acesta să fie confirmat de avocați specializați în dreptul circulației rutiere. În acest fel, ați fi în siguranță doar dacă un avocat ar putea stabili că termenul de prescripție este în regulă după ce a inspectat dosarul amenzii.