Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noile MAN TGL, TGM, TGS și TGX sunt echipate cu cele mai noi sisteme de asistență și siguranță la condus pentru șofer. Toate modelele sunt echipate standard cu cea de-a doua generație de sisteme de asistență la frânare (EBA) care, de la o viteză de peste15 km/h, avertizează treptat șoferul de orice coliziune iminentă și, în caz de urgență, activează automat frânarea. Folosind o combinație de date de la radar și camere, sistemul evaluează în mod fiabil scenariile complicate de trafic și activează frânarea de urgență numai atunci când este cu adevărat nevoie.

Senzorii programului electronic de stabilitate (ESP) au o funcție de siguranță specifică, deoarece monitorizează continuu starea dinamică a camionului, iar în cazul în care există riscul să alunece sau să se răstoarne, acționează frânele individuale ale roților și, dacă este necesar, reduce cuplul motorului, oferind siguranță suplimentară pe drumuri denivelate. 

În situații haotice, sunt activate sistemul optional de virare video (VAS) și asistentul de vizibilitate completă (Bird View). Cu ajutorul unei camere cu unghi larg, VAS arată șoferului tot ceea ce se întâmplă pe partea pasagerului, de la muncitori și pietoni, la brațele unui excavator în mișcare, pe un ecran suplimentar pe stâlpul A din partea pasagerului sau pe suportul media. Bird View, cu patru camere, oferă vizibilitate live 360​​°, pe o zonă de până la 4 metri în jurul vehiculului. Camioanele MAN TGS și TGX cu punte față și cabină lungă, vin cu un asistent de virare complet integrat, cu senzori radar și o bandă LED în stâlpii A și o alarmă care avertizează șoferii asupra potențialelor pericole în situații critice. Clienții TGL și TGM vor putea beneficia de sistemul VAS la o dată ulterioară.

Șoferul primește semnale acustice de la LDW, în cazul părăsirii benzii de rulare. Modelele TGL, TGS și TGX echipate cu direcție asistată activă MAN ComfortSteering au, de asemenea, asistență la revenirea pe bandă de la LRA. În plus, camioanele TGS și TGX pot fi echipate cu asistentul MAN AttentionGuard care, folosind datele sistemelor de monitorizare a păstrării benzii de rulare, îi redirecționează atenția șoferului la drum, dacă observă nereguli în timpul conducerii, trimițându-i un avertisment vizual pe ecran.

Un alt sistem de asistență, care este deja disponibil pentru TGS și TGX cu punte față și un design mai lung al cabinei și este planificat și pentru TGM și TGL, este sistemul de suport la schimbarea benzii de circulație (LCS). Când camionul atinge viteze de 50 km/h sau mai mult, sistemul monitorizează partea stângă și – până acum unic în sectorul vehiculelor comerciale – și dreapta vehiculului, lângă banda pe care se află camionul. Sistemul crește siguranța pentru alți utilizatori ai drumului și ușurează masiv presiunea asupra șoferului. Este exact ce face și ACC: prin intervenții automate asupra motorului și frânei, șoferul e ajutat să mențină distanța de siguranță corectă atunci când merg cu viteze de aproximativ 15 km/h. Pe MAN TGS și TGX, funcția suplimentară Stop & Go reglează automat distanța față de vehiculul din față atunci când circulă cu viteze cuprinse între 0 și 15 km/h, și poate chiar frâna până la oprirea completă, dacă este necesar. În plus, dacă oprirea durează mai puțin de două secunde, camionul se va deplasa automat din nou.

Șoferii TGS și TGX pot utiliza sistemul de asistență la blocarea traficului, o extensie a ACC Stop & Go, care-i ajută la navigare atunci când se circulă lent pe autostrăzi. Dacă vehiculul circulă la viteze de până la 40 km/h, sistemul controlează în mod independent transmisia, frânele și direcția, decelerează vehiculul și chiar îl oprește, dacă este necesar, și apoi pornește vehiculul din nou. Cu toate acestea, șoferul trebuie să țină volanul cu ambele mâini, astfel încât să poată interveni, dacă este necesar, la fel ca la LRA. Sistemul este disponibil doar pe autostrăzi și rămâne activ până la o viteză de 60 km/h.

In urma cu aproape 25 de ani a aparut programul de stabilitate electronica ESP®, pe care Bosch si Daimler-Benz l-au lansat la autovehiculele Clasa S in 1995. Cercetatorii Bosch in domeniul accidentelor estimeaza ca, doar in UE, sistemul antiderapare a salvat aproximativ 15.000 de vieti in ultimii 25 de ani si, de asemenea, a prevenit aproape jumatate de milion de accidente cu implicarea vatamarilor corporale. Impreuna cu centura de siguranta si airbagul, ESP este unul dintre cei mai importanti salvatori ai vietii din cadrul unui autovehicul. „Dezvoltarea programului de stabilitate electronica a fost o etapa importanta pe calea catre «viziunea noastra zero», de eliminare a accidentelor rutiere fatale”, a declarat Harald Kroeger, membru in consiliul de administratie Bosch. „ESP reprezinta o exemplificare exceptionala a ceea ce inseamna pentru noi Tehnica pentru o viata.” Bosch si-a imbunatatit continuu sistemul antiderapare si a produs pana in prezent peste 250 de milioane de ESP. La nivel mondial, 82% din numarul total al autovehiculele noi sunt echipate cu ESP. In 2016, acest procent era de 64%.
Cu sistemul ESP la bord pot fi prevenite pana la 80% din totalul accidentelor produse din cauza deraparii. Acesta combina functiile sistemului antiblocare la franare ABS si ale sistemului de control al tractiunii, detecteaza miscarile de derapare ale autovehiculului si le contracareaza in mod activ. 
Sistemul antiderapare utilizeaza informatii despre dinamica autovehiculului pentru a detecta daca acesta se indreapta in directia in care conduce soferul. ESP intervine in momentul in care exista o discrepanta intre acesti doi factori. Senzorii inteligenti ajuta la compararea intre unghiul directiei si traiectoria autovehiculului de 25 de ori pe secunda. Daca exista divergente intre acestea, ESP reduce cuplul generat de motor si franeaza rotile in mod individual. In acest fel, sistemul il ajuta pe sofer sa impiedice autovehiculul sa se desprinda sau sa derapeze.
Povestea a inceput in 1980, initial cu eforturi independente din partea Bosch si Daimler-Benz pentru a obtine o stabilitate mai mare a autovehiculului. Din 1992 pana la lansarea pe piata, expertii din cele doua companii au lucrat impreuna pentru proiect. Legendarul test al elanului din 1997 a ajutat la efectuarea unei descoperiri pentru sistem: in timpul testelor pentru o revista auto din Suedia, un autovehicul Mercedes-Benz Clasa A s-a rasturnat atunci cand a facut o manevra brusca de evitare. Mercedes-Benz a reactionat prin asigurarea sistemului ESP ca dotare standard. Din acel moment, tot mai multe autovehicule ale multor producatori auto au adoptat sistemul antiderapare.
In UE, procesul de adoptare a fost treptat. Echiparea a fost obligatorie initial din noiembrie 2011, doar pentru autoturismele noi si anumite tipuri de autovehicule comerciale, iar din 1 noiembrie 2014 pentru toate autoturismele si autovehiculele comerciale nou inmatriculate. De asemenea, sistemul antiderapare este fie obligatoriu din punct de vedere legal, fie un angajament auto-impus in Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Ecuador, Israel, Japonia, Malaezia, Noua Zeelanda, Rusia, Coreea de Sud, Turcia si Statele Unite ale Americii. Experienta din Europa arata ca, daca proportia de autovehicule echipate cu acest sistem creste, numarul de accidente scade.
Bosch ofera sisteme ESP personalizate pentru toate tipurile de sisteme de propulsie, de la motoare cu combustie la motoare electrice, si pentru autovehicule de toate tipurile, de la mini autovehicule la autovehicule comerciale. Compania a dezvoltat un tip de sistem ESP chiar si pentru autovehiculele motorizate cu doua roti. Sistemul de control al stabilitatii pentru motocicletele MSC pe care l-a lansat Bosch in 2013 asigura cea mai buna stabilitate posibila in toate situatiile din trafic si reprezinta inca o realizare de pionierat in materie de siguranta rutiera.
In acelasi timp, ESP reprezinta tehnologia de baza pentru multe sisteme de asistenta pentru sofer, precum si pentru conducerea automatizata, cu care isi urmeaza Bosch viziunea zero. „Indiferent daca sunt noi sau ultra testate, tehnologiile Bosch alerteaza si sprijina soferii in situatii critice. Si sunt in masura sa isi asume din ce in ce mai mult sarcinile monotone si obositoare. Aceasta ne ofera posibilitatea de a reduce in continuare numarul de decese si accidente rutiere”, spune Kroeger. Cu sau fara sofer la volan, Bosch va inabusi accidentele inca din fasa.