Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Uniunea Transporturilor Rutiere Internaţionale (IRU) și Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) salută inițiativa Comisiei Europeană, care cere acces prin programul de finanțare CEF pentru 100 de milioane euro meniți să îmbunătățească rețeaua de parcări sigure a camioanelor ( SSTPA) la nivelul UE.

În prezent se construiesc 41 de parcări noi cu zone sigure şi securizate de parcare pentru camioane (SSTPA – safer and more secure truck parking areas) în UE în cadrul reţelei transeuropene de transport, a recent comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Comisia Europeană urmează să creeze cadrul necesar prin care se vor stabili standardele de certificare pentru parcările de camioane sigure şi securizate la nivelul întregii Uniuni. Acest document va clasifica nivelul de securitate al fiecărei parcări şi va impune un pachet minim de servicii pentru aceste zone de parcare.

La momentul actual există doar 300.000 de locuri de parcare, deficitul fiind de aproximativ 100.000 de spații. Mai grav este că din cele 300.000 doar aproximativ 7.000, adică sub 3%, sunt locuri certificate ca fiind sigure. Prioritățile de investiții includ dezvoltarea de noi SSTPA aproximativ la fiecare 100 km de-a lungul rețelei rutiere centrale TEN-T și îmbunătățirea securității și serviciilor în zonele de odihnă existente, în conformitate cu studiul finanțat de UE privind standardele de parcare ale UE, la care a participat și IRU.

„Așteptăm cu nerăbdare începerea la nivel maxim a noilor proiecte de parcare și solicităm statelor membre să colaboreze îndeaproape cu părțile interesate pentru a aplica La solicitarea UE. Această oportunitate poate face o mare diferență pentru șoferi și operatori în următorii ani”, a declarat Raluca Marian, responsabilă cu politicile de lobby din partea IRU.