Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Aproape un camion la fiecare trei camioane controlate a încălcat regulile europene de transport în 2021, potrivit datelor controalelor din 19 țări. Federația Europeană a Lucrătorilor din Transporturi (ETF) solicită statelor membre, operatorilor și Comisiei Europene să se asigure că noile reguli privind detașarea sunt puse în aplicare „în mod eficient și fără întârziere“.

De la adoptarea sa în 2020, componentele Pachetului de Mobilitate au început să intre în vigoare, dar implementarea și punerea în aplicare au rămas în urmă, scrie ETF într-un comunicat. „Pe 2 februarie vor începe să se aplice regulile de detașare – reguli care vor combate condițiile proaste de salarizare și de muncă; una dintre principalele cauze ale penurii șoferilor. Prin campania noastră pentru aplicarea Pachetului Mobilitate, divizia ETF de Transport rutier solicită statelor membre, operatorilor și Comisiei Europene să se asigure că noile reguli privind detașarea sunt puse în aplicare în mod eficient și fără întârziere.“

Potrivit sursei citate, aproape 1 din 3 camioane a încălcat reglementările în transportul rutier în 2021 Exacerbată de pandemie și de criza lanțului de aprovizionare, încălcările reglementărilor sociale din sectorul transportului rutier indică faptul că drepturile și siguranța lucrătorilor sunt subordonate cerințelor pieței. Astfel, în cadrul operațiunii Roadpol, la care au luat parte 19 țări europene în octombrie anul trecut, fiind verificate 197.274 de camioane, au fost identificate în total 69.453 de încălcări.

În aceste condiții, ETF lansează campania privind aplicarea Pachetului de Mobilitate, prin intermediul căreia va coordona acțiuni și activități între ETF, afiliați, precum și alte organizații și autorități pentru a îndemna statele membre „să ia măsuri, să armonizeze măsurile de implementare și să apere drepturile șoferilor. Vom lega această campanie de Planul de acțiune al ELA privind transportul rutier pentru 2022.“, a mai precizat organizația sindicală.

Foto: Jan Bergrath