Este vorba de aproximativ 200 de rute noi, dintre care multe, așa cum arată asociația olandeză de transport și logistică TLN, au fost solicitate de transportatorii olandezi. În unele cazuri sunt drumuri scurte de legătură cu locațiile de încărcare și descărcare pe care combinatiile lungi (LHV) nu aveau voie să meargă, dar care sunt acum disponibile, după aproape trei ani de așteptare a noii legislații apărute în octombrie 2023. În acest mod, apreciază TLN, utilizarea LHV devine interesantă pentru mai multe companii, atât din punct de vedere al mediului, cât și al costurilor, aspect relevant având în vedere creșterea substanțială a taxei de drum din Germania de la 1 decembrie 2023.
Reamintim că începând cu 1 ianuarie 2017, combinațiile de camioane lungi și grele (LHV sau Ecocombi) sunt permise în Germania numai în anumite condiții, iar legislația specifică lor include și drumurile pe care acestea au voie să meargă, și care acum acoperă aproape toate autostrăzile din țară până la punctele de trecere a frontierei cu Olanda, Belgia, Luxemburg, Franța, Austria, Republica Cehă și Danemarca, precum și multe rute importante din rețeaua rutieră subiacentă.
Deocamdată însă nu se va modifica greutatea maximă admisă, de 40 t.
După o așteptare lungă, Olanda și Germania au semnat, așa cum informează asociația olandeză de transport și logistică TLN, un acord bilateral prin care acceptă oficial transportul cross border cu ansambluri Eurocombi (LZV), cu lungime maximă de 25,25 m.
Acestea sunt o prezență familiară în Olanda, unde greutatea maxim admisă pentru ele este de 60 t și unde se estimează că sunt în exploatare circa 2.500 de unități, iar numărul este în creștere de la un an la altul.
De la 1 ianuarie 2017 și Germania a adoptat o lege ce permite transportul cu astfel de combinații, dar limitează greutatea totală la 40 t (sau 44 t pentru transport intermodal), astfel că și în această țară sunt deja în uz câteva sute de unități.
Zeci de ansambluri Eurocombi din Olanda merg deja zilnic în Germania și în Scandinavia sau Cehia, însă transportul cross border nu este încă permis. Combinațiile respectă toate prevederile legislative din Germania, și totuși formal ele sunt în afara legii, ceea ce cauzează adesea probleme. Germania a arătat în mai multe rânduri că vrea să permită transportul cross border cu astfel de ansambluri, cu condiția să existe o așa-numită declarație bilaterală, ceea ce este în acord și cu prevederile UE referitoare la transport cross border cu Eurocombi, care spun că este posibilă încheierea unui acord bilateral între țări.
TLN a militat în ultimii ani pentru încheierea unui astfel de document și de multe ori se părea că se va ajunge rapid la asta, și totuși Germania a avut nevoie de mai mult timp, însă acum se pare că ambele state s-au pus de acord și că în curând se va și semna acordul oficial la sfârșitul verii.
Condițiile tehnice vor rămâne, practic, cele de până acum, adică olandezii vor respecta condițiile din Germania – care sunt mai stricte în ceea ce privește greutatea totală și care impun ca șoferul să aibă un certificat german de condus special pentru aceste combinații, să existe un certificat german de inspecție și să nu se depășească greutățile admise pe axă – iar germanii, pe cele din Olanda. Singura diferență, dar semnificativă, va fi aceea că de acum acest transport va fi legal. Iar armonizarea regulilor din cele două țări este următorul scop important al actorilor din domeniu.
02.10.2020
Ultimul număr: Martie 2025
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit