Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

UNTRR solicită renegocierea PNRR și instituirea unei scheme de subvenționare a achiziției de camioane verzi, cu combustibili alternativi, și a dezvoltării infrastructurii stațiilor de alimentare aferente. Având în vedere obiectivele ambițioase ale Pactului Verde European (“European Green Deal”) și ale Pachetului „Pregătiți pentru 55” (Fit for 55), care vizează decarbonizarea transporturilor rutiere, este necesarã o transformare semnificativă a sectorului transporturilor rutiere către vehicule cu emisii reduse și zero, alături de măsuri de sprijin pentru păstrarea competitivitãții transportatorilor rutieri români în Europa.

Cu toate acestea, actualul Plan de Redresare și Reziliență al României nu prevede niciun element de finanțare pentru realizarea obiectivelor de decarbonizare a flotelor cărăușilor români, în timp ce la nivel european mai multe State Membre UE acordã deja sprijin substanțial tranziției către un transport curat.

Sectorul transporturilor rutiere din România ocupă locul 3 la cross-trade și cabotaj în UE și locul 7 per total transport marfă în UE 27, fiind totodată cel mai mare exportator de servicii al României cu 7,66 miliarde euro în 2022.

Transportatorii rutieri au nevoie de sprijin pentru achiziționarea camioanelor verzi, susține UNTRR, având în vedere prețurile ridicate ale acestora, care pot fi de peste 3 ori mai mari decât prețul camioanelor pe combustibili fosili. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că încărcarea bateriei unui camion electric este diferită de încărcarea în cazul vehiculelor electrice ușoare și este mult mai costisitoare, camioanele necesitând stații de reîncărcare dedicate cu o putere de ieșire de minimum 350 kW, conform prevederilor Regulamentului UE pentru instalarea unei infrastructuri suficiente pentru combustibili alternativi, în curs de adoptare la nivel european.

Eficiența tranziției către un transport verde este mai mare dacă se acționeazã corelat, atât pentru dezvoltarea infrastructurii de încãrcare/alimentare, cât și pentru achiziția de vehicule electrice/CNG/LNG/ Bio LNG și Bio CNG. În acest fel, firmele românești vor fi impulsionate sã facă tranziția către un transport curat, pentru că vor avea predictibilitate și stabilitate în operare.

În perspectivã, camioanele diesel vor întâmpina tot mai multe restricții și creșteri de costuri:

Conform unui acord UE semnat în 2011, toate orașele europene s-au angajat să aibă o logistică urbană fără CO2 până în 2030.

La nivel european, mai multe State Membre UE acordă deja sprijin substanțial tranziției către un transport curat, printre care Suedia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Austria, Danemarca, Italia, Spania, Portugalia, Croația și Lituania.

În prezent, în România sunt înmatriculate doar 5 camioane electrice, în timp ce alte țări au deja sute de camioane electrice pe drumurile publice, numai în Germania fiind înregistrate 829 camioane electrice noi în 2022, conform datelor ACEA.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită măsuri concrete din partea Guvernului României pentru subvenționarea achiziției și operării camioanelor verzi cu combustibili alternativi (emisii reduse și zero), precum și a dezvoltării infrastructurii aferente. Documentul de poziție UNTRR este susținut de Confederația Patronală Concordia și a fost realizat cu consultarea producătorilor noilor vehicule comerciale verzi, operatorilor de transport rutier și furnizorilor de combustibili alternativi.

Având în vedere bugetele de sute de milioane de lei alocate în martie 2023 pentru sprijinirea achiziției de autoturisme noi și electrice prin programele Rabla Clasic și Rabla Plus, UNTRR solicită sprijin similar și pentru  camioanele electrice și cu emisii reduse(CNG/LNG/ Bio LNG și Bio CNG), prin alocarea în perioada urmãtoare a unui buget de minimum 40 milioane de lei printr-un program destinat flotelor de vehicule grele verzi ale firmelor de transport rutier.

Comisia Europeana a demarat o consultare publica prin care doreste sa adune cat mai multe puncte de vedere de la cetatenii UE cu privire la proiectele de mobilitatea, de care sa tina cont ulterior in elaborarea Strategiei pentru o Mobilitate Inteligenta si Sustenabila. Aceasta din urma trebuie sa fie finalizata in cursul acestui an si este parte a European Grean Deal („Pactul Verde European”).
Odata cu adoptarea European Green Deal, CE a decis reducerea cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de sera provenite din transport pana in 2050, cu obligatii dure pentru industrie si asumarea unor investitii uriase atat din partea producatorilor, cat si a autoritatilor centrale si locale din statele membre.
Consultarea publica este disponibila pe portalul „Have your say” si va ramane deschisa pana pe 23 septembrie a.c.