Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pe 11 februarie, portalul danez Shippingwatch.dk a relatat știrea privind un proces intentat de grupul danez A.P. Møller-Mærsk împotriva companiei Evergreen din Taiwan pentru a cere 300 de milioane de coroane daneze (aproximativ 40 de milioane de euro) drept despăgubiri pentru daunele cauzate de blocarea canalului Suez timp de o săptămână, cauzată în martie 2021 de nava de containere Ever Given. Vestea a fost confirmată ulterior, pe 13 februarie, de un purtător de cuvânt al Maersk.

Potrivit purtătorului de cuvânt, procesul a fost intentat la Înalta Curte Maritimă și Comercială din Danemarca, „deoarece Maersk a suferit pierderi în legătură cu blocarea Canalului”. Procesul de despăgubire implică nu doar Evergreen, ci și armatorul japonez Shoei Kisen Kaisha, care deține nava și o închiriază companiei taiwaneze, și compania Bernard Schulte, care o operează.

Deversarea Ever Given a ținut la sol aproximativ 260 de nave, iar dacă instanța va da curs cererii Maersk, exemplul acesteia ar putea fi urmat de alte companii care au fost întârziate, provocând o prăpastie în bilanțul Evergreen într-un moment care nu arată bine pentru transportatorii de containere.

Transportatorii maritimi s-au bucurat de cel mai bun trimestru din istoria transportului de containere în ultimele trei luni ale anului 2020, însă estimările sunt că recordul va fi depășit în primul trimestru din acest an.

Potrivit companiei americane Blue Alpha Capital, câștigurile nete din trimestru patru pentru cele 11 companii care și-au raportat situația financiară au fost de 5,8 miliarde de dolari, însă presupunând că operatorii care nu raportează, cum ar fi MSC, au obținut rezultate similare, pe baza pentru cele 11 linii, compania de consultanță a estimat că profitul net cumulat pentru perioada respectivă a fost de 9 miliarde de dolari. Pentru întregul an, Blue Alpha Capital a calculat un profit net combinat de 10,2 miliarde de dolari pentru operatorii de raportare și un estimat de 15,8 miliarde de dolari net pentru toate liniile de top.

Astfel, câștigurile din 2020 sunt mai mult decât duble față de cele aproximativ 7 miliarde dolari atât cât a însumat profitul din ultimii cinci ani pentru armatori – mulți dintre ei acumulând pierderi de la an la an în acea perioadă.

Mai mult, rezultatul din 2020 este o inversare completă a perspectivelor industriei înainte de pandemie. Analizând performanța celor trei principali armatori taiwanezi, Evergreen, Yang Ming și Wan Hai, Alphaliner a remarcat că liniile „au profitat de ratele trans-pacifice în creștere și de impactul ratei adăugate datorată lipsei containerelor”. Evergreen a înregistrat un profit net de 853 milioane dolari, în timp ce Yang Ming și Wan Hai au înregistrat profituri de 420 milioane dolari și, respectiv, 396 milioane dolari în 2020.