Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

sursă foto: DAF (https://www.daf.com/en/news-and-media/news-articles/global/2023/27-06-2023-first-electric-ecocombi-hits-the-road-in-the-netherlands)

Așa cum informează asociația olandeză de transport și logistică TLN, guvernul acestei țări ți-a anunța zilele trecute planurile menite să facă din transport un domeniu mai durabil folosind veniturile obținute din taxa de drum pentru camioane. Proiectul de program multianual pentru returnarea taxei (proiectul MJP) prevede ca banii să fie utilizați pentru camioane electrice, infrastructură de încărcare, camioane electrice cu hidrogen și pentru îmbunătățirea eficienței lanțului logistic.

Reamintim că introducerea taxei pentru camioane din Olanda a fost amânată până în 2026, deoarece ministerul are nevoie de timp pentru a face pregătirile corecte. Dar TLN, evofenedex și VERN au subliniat întotdeauna că sectorul transporturilor nu poate aștepta până în 2026. De aceea proiectul MJP ia în considerare o prefinanțare care pentru 2024 și 2025 ar fi de 70 și respectiv 100 de milioane de euro, sume ce vor fi apoi rambursate din veniturile obținute din taxa de drum pentru camioane din anii următori. Iar când va fi prezentat bugetul se va vedea clar dacă această prefinanțare va deveni realitate.

Propunerea executivului olandez a fost elaborată în strânsă colaborare cu evofenedex, TLN și VERN, iar aceste organizații sunt mulțumite de faptul că planurile au fost publicate și așteaptă ca propunerile să fie și adoptate în 2023. Prefinanțarea planificată este și ea un motiv de satisfacție, deși sumele alocate nu vor fi suficiente pentru planurile antreprenorilor de implementare a camioanelor cu emisii zero în următorii ani.

Pe de altă parte, MJP nu oferă o soluție pentru firmele care nu au deocamdată conexiune la rețeaua de încărcare a camioanelor electrice. De aceea asociațiile olandeze subliniază necesitatea de a oferi perspective rapide companiilor active în logistica urbană. De acum înainte, ele pot achiziționa doar camioane electrice în pregătirea pentru trecerea la zonele cu emisii zero, deci trebuie să le și poată încărca fără probleme cu electricitate în zonele urbane aglomerate.

În condițiile în care trecerea la vanuri și camioane electrice pare inevitabilă în Olanda pentru operatorii comerciali de transport de marfă, deoarece există tot mai multe zone accesibile doar acestor vehicule, asociația de transport și logistică TLN prezintă un plan pas cu pas, Electric Driving, care indică modul în care firmele se pot pregăti pentru zonele ZE, pot alege vehiculul potrivit și pot determina de câtă putere au nevoie, ce infrastructură de încărcare li se potrivește și ce opțiuni de finanțare există. În Olanda există deja instrumente și ghiduri care ajută antreprenorii în tranziția către conducerea electrică și care fac recomandări bazate pe propria operațiune logistică (kilometraj anual, dimensiunea flotei, grad de încărcare a vehiculelor), iar TLN le sintetizează și le enumeră acum pe cele mai recente dintre ele.

Cu ajutorul, lor, firmele pot obține sfaturi personalizate privind selectarea vehiculului, configurarea punctelor de încărcare la locația lor și instalarea infrastructurii de încărcare mai puternice la depozit, alături de informații despre puterea de care au nevoie când își electrifică flota, ca punct de pornire pentru discuția cu operatorul de rețea electrică, și de o prezentare generală a cererii de încărcare așteptate în parcul de afaceri în care este prezent.

În ceea ce privește stimularea achiziționării și utilizării mașinilor electrice, în Olanda există diverse posibilități de sprijin financiar: programe de subvenționare pentru camionete (SEBA), camioane (AanZET) și echipamente de construcții fără emisii (SSEB).

Planul pas al strategiei de electrificare a fost elaborat de Grupul de lucru logistic al Agendei Naționale a Infrastructurii de Încărcare (NAL) în colaborare cu regiunea NAL G4, MRA-e, Brigada de Zbor, TLN, evofenedex, Connekt, Lean & Green, ElaadNL și Infrastructura Națională de Încărcare a Platformei de Cunoștințe (NKL).