Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Explozia prețurilor materiilor prime și materialelor de construcții poate avea impact negativ direct asupra pieței de construcții, prin insolvențe și falimente, asupra proiectelor de infrastructură aflate în derulare, prin blocaje, dar și indirect, asupra evoluției produsului intern brut (PIB) și bugetelor publice, în lipsa măsurilor imediate.

Asociația Română a Constructorilor de Autostrăzi (ARCA) propune soluţii pentru contracararea creșterii galopante a prețurilor materiilor prime pentru construcții și a consecințelor directe asupra implementării contractelor de infrastructură.

Acestea vizează:

„Apreciem orice demers care va duce la îmbunătățirea și eficientizarea legislației privind achizițiile publice. Până la finalizarea unui astfel de proces, atragem atenția că există soluții punctuale, pe termen scurt, prin care se pot evita blocajele. În prezent, Legea achizițiilor publice conține mecanisme de abordare și corectare a situațiilor în care prețurile cresc accelerat. Aceste prevederi trebuie să fie aplicate nediscreționar de către autoritățile centrale și locale, iar Guvernul trebuie să fie intransigent în acest sens”, a declarat Vlad Vameșu, președintele ARCA.

Construcțiile au avut în 2020 cea mai mare contribuție la evoluția PIB, alături de domeniul Informații și Comunicații, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.