Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Stop carantinării șoferilor profesioniști! Aceasta este prima cerință a protestatarilor rezolvată de Guvern, după ce, ieri, 30 septembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a actualizat hotărârea anterioară și a inclus șoferii profesioniști pe lista excepțiilor privind măsura carantinei, cu condiția să prezinte un test rapid RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în condițiile deplasării în scop profesional.

Cu o incidență de 4.0 la 1.000 de locuitori, România va intra de duminică, 3 octombrie, pe lista țărilor roșii, adică cu risc ridicat. Pe de altă parte, HCNSU 43 din 01.07.2021 s-a modificat prin Hotărârea nr 77 din 30.09.2021, fiind inclusă și excepția de la măsura carantinei pentru conducătorii autovehiculelor de transport marfă, precum și cei care asigură transport de persoane. Asta înseamnă că rămân în continuare exceptați șoferii vaccinați care prezintă Certificatul COVID, dar și cei care prezintă un test PCR negativ efectuat cu maxim 72 de ore înainte. Este vorba despre Art. 2, alineatul (3).

„Conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane, se exceptează de la măsura carantinei instituită conform prevederilor prezentei hotărâri dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional.“

In urma demersurilor facute de autoritatile romane, soferii de camion sunt exceptati de la obligația de a prezenta certificat medical (PCR) la intrarea în Grecia prin granițele terestre ale țării.

Gazeta Guvernului / B / 3399/13.08.20 a fost publicată noaptea trecută cu amendamentul privind măsura de limitare a conexiunilor terestre ale țării. Acolo se precizează în mod specific: “Trecerea camioanelor pentru transportul mărfurilor este posibilă prin punctele de control de frontieră din Promachonas, Kakavia, Crystallopigi, Evzone, Nymfaia, Ormenio și Gardens, fără prezentare PCR”.

Obligația prezentarii unui test negativ Covid continuă să privească pasagerii care vin în Grecia pe drum, incepand din 17.08.2020.