Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Membrii Comisiei de Transport şi Turism (TRAN) din cadrul Parlamentului European au transmis un comunicat oficial prin care subliniază faptul că sectorul de turism are nevoie de coordonare la nivelul Uniunii Europene și de sprijin substanțial, pentru a li se oferi IMM-urilor din acest domeniu șansa de supraviețuire.

Membrii TRAN s-au întâlnit cu părțile interesate din turism, la jumătatea lui septembrie, pentru a face un bilanț al situației cumplite cu care se confruntă acest sector și pentru a discuta modalități de depășire a aceastei crize fără precedent.

„Au trecut mai mult de 6 luni de la declanşarea pandemiei în Europa şi totuși încă nu există standarde comune la nivelul UE de gestionare a situaţiei: nu există protocoale universale de igienă și sănătate, nu există reguli comune pentru testare sau cu privire la modul de evaluare a riscurilor, fără a încălca principiul liberei circulații. Chiar și atunci când o călătorie este parțial posibilă, gama largă de reguli impuse de diferite ţări o face să fie extrem de dificilă. Oamenii sunt confuzi și nu au nicio garanție că îşi vor putea duce la bun sfârşit călătoriile planificate. Sectorul turismului, care angajează 22 de milioane de oameni în Europa, este pe punctul de a se prăbuși, iar acest lucru nu este de negliat. În funcție de țară, turismul reprezintă între 4,3 şi 25% din PIB. În situaţia actuală, sute de mii de IMM-uri nu vor supraviețui până la sfârșitul acestui an”, se arată în comunicatul TRAN.

Încă nu este clar ce instrumente de gestionare a crizelor pot fi utilizate de companiile din turism – în afară de SURE („Instrumentul european pentru sprijin temporar în vederea atenuării riscurilor de șomaj în caz de urgență“). Este clar însă că sectorul turistic necesită urgent sprijin financiar direct și dedicat, criterii coerente și transparente pentru a evalua riscurile în UE, coordonarea – la nivelul Uniunii – a restricțiilor de călătorie, a protocoalelor de igienă și sănătate, precum şi o politică de susţinere a turismului durabil.

„Este timpul ca UE să prezinte o linie bugetară dedicată în următorul exerciţiu bugetar, în valoare de 300 de milioane de euro, pentru a pune în aplicare o viziune comună pe următorii 7 ani în vederea susţinerii turismului“, susţin membrii TRAN.