Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul a adoptat HG privind instituirea schemei de ajutor de stat pentru compensarea preţului la combustibil, care a explodat efectiv în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina.

Plata ajutorului de stat se va efectua până la 31 iulie 2023 inclusiv, în limita bugetului alocat – de 300 de milioane de lei – în baza dispoziţiilor de plată emise până la 31 decembrie 2022 de către Autoritatea Rutieră Română – administratorul schemei. Banii vor fi acordaţi sub formă de grant, respectiv 50 de bani per litru, iar suma maximă alocată per întreprindere fiind echivalentul în lei a 400.000 de euro.

Pentru a fi eligibili, operatorii economici – transportatori de mărfuri (cont propriu sau pentru terţi) şi călători (servicii regulate, inclusiv transport local) – trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

Toate informaţiile privind documentele pe care trebuie să le conţină dosarul de soicitare a ajutorului de stat se regăsesc la art. 9 pct. (2) din HG. Atenţie, însă, în cazul operatorilor economici care alimentează direct de la staţiile publice de motorină, pe anexele la facturi trebuie să fie înscrise cel puţin următoarele informaţii: staţia de alimentare, data alimentării, numărul de înmatriculare al vehiculului alimentat, numărul de identificare al cardului de gestiune a alimentărilor ori, după caz, al inelului emiţător/receptor, cantitatea de combustibil exprimată în litri pe fiecare vehicul şi numărul de kilometri înregistraţi la bordul vehiculului la momentul alimentării. Facturile de achiziţie a combustibilului nu pot constitui prin ele însele o justificare a consumului pentru acordarea ajutorului de stat.