Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Transportul este din ce în ce mai mult în centrul atacurilor cibernetice. Acest lucru a fost subliniat de Conftrasporto în cadrul conferinței privind securitatea IT care a avut loc pe 24 ianuarie 2022 la Genova. Pentru a dovedi acest lucru, el a raportat că în primele 6 luni ale anului trecut, 4 din 5 organizații s-au confruntat cu amenințări de sistem, iar costul mediu al unei breșe de date a crescut la aproximativ 3,56 milioane USD, în timp ce plata medie a răscumpărării ransomware a crescut cu 33% , depășind 100.000 USD.

Atacurile cibernetice nu afectează doar companiile, ci și infrastructurile de transport. Cel mai grav eveniment de până acum este cel global din iunie 2017, când un atac ransomware a lovit 80 de porturi din întreaga lume, inclusiv cele din New York și New Jersey, Los Angeles, Rotterdam și marele terminal de containere de lângă Mumbai. Același atac l-a costat pe Maersk aproape 300 de milioane de dolari, inclusiv pentru instalarea a peste 50.000 de noi computere personale, servere și aplicații în două săptămâni.

Luigi Merlo, președintele Federlogistica, a vorbit pe această temă, pornind de la considerația că pandemia a accelerat digitalizarea logisticii cu 10 până la 15 ani. „Dar încă întârziam în multe domenii, de exemplu nu avem un cadru definit de implementare a proiectelor cibernetice pentru Autoritățile de Sistem Portuar și pentru operatorii de terminale”, a adăugat el. Potrivit lui Merlo, securitatea informațională trebuie să fie una dintre temele PNR, iar un rol principal ar trebui să aibă ministerul Mims.

„În schimb, ministerul se gândește la un instrument „seaptezeci” precum Planul Național de Logistică”, adaugă Merlo. „ În PNRR există resurse mari pentru digitalizare: speranța este că acestea nu vor fi folosite la infinit așa cum a fost experiența negativă a Uirnet, ci companiile vor beneficia de proiectele care trebuie să abordeze digitalizarea și securitatea IT cu sprijin operațional și economic adecvat, tot în domeniul pregătirii”.

Ministerul Mims ar trebui să aloce resurse direct întreprinderilor pentru a le ajuta să se doteze cu planuri de securitate cibernetică. Un alt element de luat în considerare îl reprezintă resursele umane, al căror deficit este în creștere. În acest domeniu, competențele și deci pregătirea trebuie sporite. Pe aceasta din urmă, președintele Confcommercio Genova, Paolo Odone, a ilustrat ideea unui ITIS digital pentru a pregăti tinerii pentru a fi angajați și în lumea transporturilor și a logisticii.

Cozile lungi de camioane din sectiunile de autostrada care se indreapta catre Genova, generate de verificarile din tuneluri, care opresc traficul noaptea si continua adesea pana dimineata, au declansat proteste puternice din partea transportatorilor rutieri, cu mobilizarea sindicatelor confederale si a lucratorilor din intregul lant de aprovizionare. Asociatia Federlogistica, parte a Conftrasporto, a inaintat autoritatilor cateva propuneri pentru prevenirea exodului de containere din portul ligurian. Presedintele asociatiei, Luigi Merlo, explica ca „in ultimii douazeci de ani, cele trei porturi liguriene au crescut mult, in timp ce reteaua rutiera nu numai ca nu a crescut, dar s-a si agravat. Acest lucru se datoreaza managementului trecut al Autostrade per l'Italia, care, pe langa faptul ca a fost inadecvat din punct de vedere al investitiilor, a redus si pretul, actionand exclusiv ca un colector de impozite".
Ca urmare, prima propunere a asociatiei se refera la transferarea taxelor de pe autostrazile genoveze catre Autoritatea Sistemului Portuar, cel putin pana la revenirea la normalitate. Aceste venituri ar trebui utilizate pentru „initierea actiunilor imediate in scopul reducerii inconvenientelor din transportul rutier si pentru a compensa reducerea tarifelor portuare si feroviare. Aceasta masura ar fi importanta si pentru repararea, desi in mica masura, a greselii de a exclude porturile italiene de la finantarile prevazute in Decretul de relansare”.
Alte puncte vizeaza consolidarea transportului feroviar, o deschidere mai mare a accesului in porturi si un accent sporit pe digitalizare.