Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Tot mai multe firme românești aleg să își restructureze afacerile în cadrul unor proiecte complexe de optimizare a fluxurilor logistice și financiare, un semnal că mediul de afaceri se pregătește pentru o iarnă dificilă și un an 2024 plin de incertitudine, arată o analiză Sierra Quadrant.

Potrivit experților de la Sierra Quadrant, după un an 2022 cu evoluții mixte – o revenire economică post-pandemică și o creștere a încasărilor ca urmare a inflației, 2023 a adus, din păcate, reversul medaliei– o scădere semnificativă a vânzărilor în volum în multe sectoare economice, și o accentuare a blocajului financiar, pe fondul neîncrederii tot mai evidente a investitorilor în perspectivele economiei.
Relevante, din această perspectivă, sunt scăderea continuă a producției industriale de câteva luni bune și temperarea tot mai puternică a consumului, principalul motor ale economiei.

,,Sunt tot mai multe firme care ezită să mai deschidă noi linii de business, să investească în dezvoltarea unor noi parteneriate, să ofere credit furnizor, în așteptarea unor vremuri mai bune. Acest fenomen de dezintermediere s-a accentuat și mai mult odată cu discuțiile despre fiscalitate, despre creșterea taxelor, care au venit să pună gaz pe focul temerilor investitorilor. Sunt zeci de firme care, confruntate cu probleme în relația cu partenerii de afaceri, au înțeles că, în cadrul unor planuri de restructurare bine definite, își pot salva afacerile. Decât să declari insolvența, să intri în furcile caudine ale percepției negative investiționale, mai bine discuți cu creditorii, alegi o firmă specializată în zona restructurării și împreună creați un plan de business predictibil, realist, care să ducă la evitarea falimentului și la însănătoșirea afacerii’’, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Potrivit experților, un  plan de restructurare bine pus la punct și implementat la un nivel optim impune o anumită rigurozitate în afaceri, fapt care lipsește, din păcate, multor investitori.

,,În România, noțiunile de business s-au învățat, din păcate, de prea multe ori după ureche, iar conceptul de management al riscului este în continuare, din păcate, o necunoscută pentru mulți investitori. Într-o economie care a crescut spectaculos în ultimii 20 de ani, prea puțini au fost cei care s-au interesat de ideea de creștere sustenabilă, de reguli și soluții predictibile în business. Precedenta criză a venit ca un duș rece, însă de atunci multe lecții au fost uitate, iar acesta este motivul pentru care, din păcate, avem atât de multe firme care intră în dificultate când, pe fond conjunctural, încasările nu mai sunt la nivelul preconizat’’, a mai spus Ovidiu Neacșu.

În esență și foarte simplu spus, planul de restructurare vizează identificarea surselor credibile de finanțare a afaceri (surse de încasare certe, oportunități etc.) și găsirea unor soluții optime pentru scăderea cheltuielilor operaționale. Potrivit experților, planul de restructuare este o soluție optimă pentru firmele care ajung în pragul insolvenției, incapabile să își mai plătească furnizorii, partenerii de afaceri.

Peste 80.000 de firme cu probleme, în primele 8 luni

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, la nivelul lunii august, 82.261 de firme se aflau în dificultate, în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, cu 17.585 mai multe decât cele înregistrate după primul semestru.

Numărul firmelor care își suspendaseră activitatea, la nivelul lunii august, era de 10.139, cu 5,64% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar cel al firmelor dizolvate înregistra un nou record al ultimilor ani, de 25.153, cu 9,28% mai multe decât în perioada similară din 2022.

Statisticile arată, totodată, cu 42.994 de companii au fost radiate în primele 8 luni, iar 3975 au intrat în insolvență. Cele mai multe probleme de business sunt, cum era de așteptat, în zona București-Ilfov, acolo unde se înregistrau peste 5200 de firme dizolvate, urmate de județele Cluj, Brașov, Iași și Constanța.

Cauzele acestui număr record de firme cu probleme țin, pe de o parte, de efectele inflației, iar pe de alta de slaba capitalizare a mediului de business. 2 din 3 firme din România se confruntă cu probleme financiare în fiecare lună, iar mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul financiar de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni de zile. Slab capitalizate și având un grad foarte redus de bancarizare, aceste firme riscă să devină victime sigure ale fluctuațiilor economice. Analiza Sierra Quadrant arată că dincolo de inflație, de reducerea creditului furnizor, de limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, majorarea taxelor și impozitelor, de la 1 ianuarie, va avea efecte majore în sectoare sensibile, precum construcțiile și comerțul. În 2024, în contextul schimbărilor fiscale și a incertitudinii care tinde să se accentueze, economia își va desfășura activitatea cu frâna de mână trasă.