Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Greva de patru zile a sindicaliștilor de la RMT nu va fi deloc plăcută de sărbători. Sindicatul RMT, care a fost implicat în cea mai mare și mai aprigă dispută pe care a cunoscut-o industria feroviară în ultimele decenii, va chema majoritatea membrilor săi la o grevă de patru zile începând cu Ajunul Crăciunului. Greva nu numai că va deraia planurile inginerilor, dar va provoca perturbări grave ale traficului feroviar de pasageri și de marfă.

Impactul va fi puternic asupra pasagerilor, deoarece nu va exista absolut niciun tren care să îi transporte. Cu toate acestea, operatorii de transport de marfă, deși nu sunt implicați direct în conflict, vor fi restricționați în circulația pe rețea din cauza lipsei personalului de semnalizare în multe zone. De asemenea, li se va cere să modifice programul de lucru pentru a se adapta la lucrările de inginerie reprogramate.

„Majoritatea personalului RMT urmează să își părăsească posturile la ora 18.00 pe 24 decembrie. Până atunci, toate trenurile vor trebui să fie scoase din rețea și staționate în siguranță, pregătite pentru punerea în funcțiune pe 27 decembrie. Sute de trenuri trebuie să fie mutate în poziție mult mai devreme decât în mod normal înainte de începerea grevei.”,

a precizat Network Rail.

Sindicatele feroviare au fost în conflict cu cei din industrie din această vară. Cu toate că, au avut loc o serie de negocieri, aceștia nu au avut succes. Sindicatul a organizat deja mai multe opriri de 48 de ore în această lună, iar mai multe sunt planificate pentru luna ianuarie. Însă, plecarea în timpul Crăciunului este cea mai așteptată, având în vedere calendarul grevei.

Surse guvernamentale susțin că executivul național RMT a respins cea mai recentă ofertă salarială și pachetul de măsuri fără a le prezenta membrilor săi. Sindicatul afirmă că regretă neplăcerile provocate de acțiunea lor, dar acuză guvernul britanic că i-a îndrumat pe negociatorii din industrie să se abțină de la a aduce îmbunătățiri la oferta respinsă.

Acționarii a două dintre cele mai mari companii feroviare din Statele Unite le cer acestora să implementeze concediul medical plătit ca un beneficiu standard. Printre cele două companii feroviare implicate sunt Union Pacific și Norfolk Southern.

Situația privind industria feroviară din SUA este încă destul de haotică. Muncitorii și-au văzut cererile respinse atât de angajatori, cât și de guvern. Cu toate acestea, se pare că acționarii companiilor i-au atitudine pentru a-i apăra pe aceștia.

Reprezentanții ambelor grupuri de investitori au avut ocazia de a face observații în cadrul unei reuniuni al Centrului Interfaith pentru responsabilitate corporativă (ICCR), care a avut loc pe 2 și 5 decembrie. ICCR este o coaliție de susținători ai acționarilor cu peste 300 de membri.

Kate Monahan, directorul departamentului de Advocacy pentru acționari al TAM, a declarat că asigurarea unei protecții de bază pentru lucrătorii feroviari nu este o cerere insurmontabilă. Monahan a evidențiat faptul că firmele feroviare ar fi plătit 196 de miliarde de dolari către acționari pentru a cumpăra acțiuni și dividende începând cu 2010.

Marvin Owens, Chief Engagement Officer la Impact Shares, a subliniat că nu ar trebui să fie văzut de companii ca o cheltuială, ci ca o investiție prudentă acest concediu medical plătit. Deocamdată, solicitarea acționarilor rămâne de văzut, dacă va avea sau nu impact și va determina un răspuns din partea Union Pacific și Norfolk Southern.

Negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă între industria feroviară și sindicatele acestora au început în 2019. Cu toate acestea, începând cu luna septembrie, situația s-a precipitat și a dus la blocarea de către guvernul SUA a unei greve la nivel național. De fapt, la 15 septembrie, președintele american Joe Biden a propus un nou acord, care includea o creștere salarială de 24% în următorii cinci ani. Pe de altă parte, muncitorii cereau 15 zile plătite de concediu medical pe an.

Patru sindicate din douăsprezece au respins propunerea lui Biden și amenințau cu greve pe termen nelimitat între 5 și 9 decembrie. Negocierile au continuat să meargă prost și o grevă apărea după colț până când instituțiile americane au intervenit pentru prima dată din 1991 încoace. Camera Reprezentanților a aprobat un proiect de lege pentru a bloca greva la 1 decembrie. Chiar a doua zi, proiectul de lege a fost semnat de Senat și transformat în lege de către președintele Biden. Senatorul Bernie Sanders a încercat să intervină, prezentând un amendament care includea șapte zile de concediu medical plătit. Amendamentul a fost aprobat de Cameră, dar nu a obținut majoritatea voturilor necesare în Senat.