Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Șoferii profesioniști care sosesc din state terțe ar putea fi exceptați de la măsura carantinării potrivit unui proiect de modificare a actualei HCNSU 111/2021, inițiat de patronatele din transporturi. Din câte se pare, această nouă HCNSU 115 din 16.12.2021 are susținerea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

La momentul actual, șoferii profesioniști (marfă și persoane) care sosesc din state terțe sunt exceptați de la carantină doar dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore  înaintea intrării pe teritoriul național, iar deplasarea se realizează doar în scop profesional. Prin HCNSU 115/16.12.21, patronatele vor să schimbe acest lucru și toți șoferii profesioniști să fie exceptați de la carantină, indiferent că se deplasează în camion, în microbuz, în mașina proprie sau în avion, cu scopul de a merge la muncă. În plus, se cere și exceptarea de la obligativitatea de a completa Formularul de Localizare a Pasagerilor.

Prezentăm mai jos propunerea de modificare a HCNSU 111/2021, care ar putea fi adoptată în ședința de Guvern de astăzi, 17 decembrie:

„Art.1 – Articolul 1 punctul 6 litera h) la Hotărârea Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă nr. 111/2021 pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1162 din 7 decembrie 2021, se modifică și se completează și va avea următorul cuprins:

exceptarea conducătorilor auto profesioniști – români sau străini, indiferent de zona sau statul din care sosesc, ai autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum și ai conducătorilor autovehiculelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de  persoane, de la măsura carantinării, precum și a conducătorilor auto care se deplasează în scopul desfășurării profesiei dintr-un stat în statul de rezidență sau din statul de rezidență în alt stat, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu, precum și de la obligativitatea completării Formularului de Localizare a Pasagerilor.“