Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri va incepe in iulie evaluarea proiectelor pentru IMM-urile ce vor accesa granturi nerambursabile, astfel incat infuzia de bani in economie sa fie mai rapida, a declarat ministrul Virgil Popescu.
 
Ministerul de resort pregateste un pachet de ajutor pentru IMM-uri cu un buget pentru granturi nerambursabile de 1 miliard de euro. „Vreau ca in cursul lunii iulie sa incepem evaluarea proiectelor. Mai mult, ma gandesc sa venim cu o noutate la evaluarea proiectelor. Am vorbit cu ministrul Fondurilor Europene sa gandim o evaluare automata a acestor proiecte, o evaluare pe un punctaj care sa se faca automat de catre computer, sa nu mai implicam evaluatori. (…) Doresc sa fie foarte rapida evaluarea si sa fie anuntat antreprenorul, sa vina si sa semneze contractul de finantare. Vreau sa grabim aceasta infuzie de bani in economia romaneasca”, a afirmat Popescu, la Digi 24.

Miercuri, pe pagina sa de Facebook, ministrul a notat ca acest pachet va fi impartit in trei proiecte, astfel: 550 milioane euro granturi pentru investitii, pana in 200.000 de euro fiecare grant; 350 de milioane de granturi de capital, tot pana in 200.000 de euro, pentru companiile lovite puternic de pandemie: turism, horeca, transport auto, industria de evenimente si 100 milioane euro, granturi pana in 2.000 de euro pentru firme cu un singur salariat, care este si actionarul companiei si care nu au beneficiat de niciun ajutor in aceasta perioada. Totodata, Virgil Popescu a emis un ordin prin care a cerut tuturor companiilor sa aprobe pana pe 15 iunie planurile de investitii pe 5 ani, investitii in concordanta cu Green Deal. „Majoritatea companiilor le-au aprobat deja. Vorbim de investitii de circa 12 miliarde de euro”, a mai scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

Comisia Europeana a deblocat 1 miliard EUR din Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), ce va servi drept garantie pentru Fondul European de Investitii (FEI), care face parte din Grupul Bancii Europene de Investitii. Finantarea disponibila este estimata la 8 miliarde de euro.
Garantia oferita de Comisia Europeana va permite FEI sa emita garantii speciale pentru a stimula bancile si alti creditori sa ofere lichiditati pentru cel putin 100 000 de IMM-uri europene si pentru intreprinderile mici cu capitalizare medie afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, finantarea disponibila fiind estimata la 8 miliarde de euro. Demersul face parte din pachetul de masuri anuntat de Grupul BEI la 16 martie, menit sa mobilizeze rapid sprijinul pentru IMM-urile si intreprinderile cu capitalizare medie din Europa.
,,Una dintre consecintele economice imediate ale pandemiei de coronavirus este lipsa brusca de lichiditati care afecteaza intreprinderile mici si mijlocii. Aceste intreprinderi sunt, in general, cele mai afectate intr-o situatie de criza si este esential sa fie sprijinite cu lichiditati suficiente pentru a putea supravietui crizei. Cu toate acestea, intr-o situatie de penurie de lichiditati, bancile nu sunt stimulate sa acorde imprumuturi IMM-urilor, din cauza cresterii bruste a riscului perceput. Acesta este motivul pentru care garantiile UE care sprijina aceste imprumuturi sunt necesare. Incepand de astazi, FEI ofera pietei garantii specifice sprijinite de FEIS pentru a limita impactul pandemiei asupra intreprinderilor mici si mijlocii si asupra intreprinderilor mici cu capitalizare medie’’, se arata intr-un comunicat al Comisiei. 
Principalele caracteristici ale acestor garantii vor fi:
• un acces simplificat si mai rapid la garantia FEI;
• acoperire mai mare a riscurilor – pana la 80 % din pierderile potentiale aferente imprumuturilor individuale (spre deosebire de acoperirea-standard de 50 %);
• accentul pus asupra imprumuturilor pentru capital circulant in intreaga UE;
• acordarea unor conditii mai flexibile, inclusiv amanarea, reesalonarea sau suspendarile temporare ale obligatiei de rambursare a imprumuturilor.