Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Parlamentul European a decis începerea negocierile privind noi măsuri de îmbunătățire a condițiilor de muncă pentru lucrătorii de pe platformele digitale. Mai exact, 376 de europarlamentari au votat în favoarea mandatului pentru discuțiile cu statele membre, 212 au votat împotrivă și 15 s-au abținut. Negocierile asupra noii legi pot începe odată ce statele membre își stabilesc asupra propriei poziții.

Noile reguli ar reglementa modul de determinare corectă a statutului de angajare al lucrătorilor platformei și modul în care platformele digitale de muncă ar trebui să utilizeze algoritmi și inteligența artificială pentru a monitoriza și evalua lucrătorii.

Mandatul pentru negocieri a fost anunțat în plen de președintele Metsola luni, 16 ianuarie. Întrucât o zecime dintre deputați europeni (formați din unul sau mai multe grupuri politice sau deputați individuali, sau o combinație a celor doi) s-au opus în termen de 24 de ore, a fost necesar un vot în plen (articolul 71).

Referitor la votul PE, Directorul IRU EU Advocacy, Raluca Marian, opinează că aceasta este o victorie semnificativă pentru operatorii de transport rutier și pentru industrie în general, întrucât cărăușii vor putea combina în continuare angajarea tradițională și munca cu subcontractori, într-un echilibru corect și cu respectarea deplină a aspectelor sociale și a modelor de impozitare.

„Parlamentul European a recunoscut că acest model nu ar trebui eliminat doar din cauza unor practici deviante. În schimb, noii jucători digitali ar trebui să îmbrățișeze regulile. În plus, este o victorie specială pentru firmele de taxi, care au fost recunoscute ca nefăcând parte din industria de transport pentru prima dată. Sperăm ca textul rămas, în special articolele 4 și 5 privind prezumția legală de angajare, va fi îmbunătățită în negocierile ulterioare cu Consiliul”, a conchis Raluca Marian.