Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Comisia Europeană a publicat rezultatele studiului Baseline privind 8 indicatori cheie de performanță, care influențează siguranța rutieră în Europa. Acest studiu și-a propus să ofere o înțelegere mai clară a performanței în materie de siguranță rutieră în statele membre participante, să asiste statele membre în dezvoltarea metodologiilor armonizate pentru colectarea datelor privind indicatorii de siguranță rutieră și să dezvolte capacitatea autorităților care nu au colectat și calculat anterior astfel de date.

Statele incluse în studiu sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania și Suedia.

Indicatorii cheie de performanță abordați în acest proiect sunt viteza, consumul de alcool la volan, distragerea atenției, utilizarea centurilor de siguranță și a sistemelor de reținere pentru copii, utilizarea căștilor de protecție, siguranța vehiculului siguranța infrastructurii și calitatea îngrijirii post-accident. Deși studiul a evidențiat un nivel ridicat de conformitate cu regulile de circulație rutieră, în mod clar există încă un loc semnificativ de îmbunătățire. De exemplu, 1-2% dintre șoferi s-a constatat că se urcă la volan sub influența alcoolului, ceea ce reprezintă în practică parcurgerea a miliarde de kilometri în fiecare an. De asemenea, studiul a relevat variații semnificative între statele membre, în funcție de indicatorul în cauză.

Acest studiu este cel mai mare efort întreprins vreodată la nivel european în domeniul colectării și analizei datelor pentru indicatorii de performanță în siguranța rutiere. Acesta va contribui la sprijinirea strategiilor de siguranță rutieră și a monitorizării acestora la nivel național și european. Monitorizarea în timp va continua cu proiectul Trendline, care va revizui și rafina metodologia de colectare a datelor, se va extinde la câțiva indicatori experimentali noi și va pune accent mai mare pe utilizarea indicatorilor cheie de performanță pentru politica de siguranță rutieră.