Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Având în vedere prețurile ridicate ale energiei, Comisia Europeană se așteaptă ca inflația în zona euro să atingă un nivel record în acest an. În medie anuală, se așteaptă ca inflația să ajungă la 7,6%, potrivit previziunilor economice de vară ale autorităților de la Bruxelles.

În previziunile sale de primăvară din luna mai, Comisia a estimat în continuare o inflație de 6,1% pentru țările din zona euro. În consecință, creșterea va rămâne în mare parte stabilă în acest an, comparativ cu ultima prognoză. Cu toate acestea, pentru anul viitor, Comisia și-a revizuit semnificativ în scădere previziunile.

În UE în ansamblu, se așteaptă ca prețurile să crească cu 8,3% în acest an, în loc de 6,8%. Anul viitor, se așteaptă ca inflația să se înjumătățească aproximativ, cu o medie de 4% în zona euro și de 4,6% în UE.

În ceea ce privește creșterea economică, Comisia Europeană se așteaptă în continuare ca economia UE să crească cu 2,7% în 2022, 2,6% in zona euro. Cu toate acestea, pentru anul viitor, Comisia și-a revizuit semnificativ în scădere previziunile. Se așteaptă la o creștere de 1,5% în UE în ansamblu și de 1,4% în zona euro. În luna mai, economiștii vorbeau încă de 2,3% atât în UE, cât și în zona euro. Motivul acestei revizuiri este, printre altele, situația de pe piețele energetice.