Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Rusia distruge ceea ce China încearcă să construiască. După ce a refuzat să condamne invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina și a suprimat criticile interne la adresa Rusiei, Beijingul se înstrăinează de multe țări est-europene în care construiește relații comerciale, de investiții și tehnologie în cadrul ambițioasei sale Initiative Belt and Road.

Ucraina este poziționată strategic de-a lungul conductelor feroviare, rutiere și energetice care leagă Rusia de restul Europei. De când s-a alăturat politicii de infrastructură semnată de președintele Xi Jinping în 2017, companiile chineze au modernizat porturile și terminalele feroviare ale țării. Iar în 2020, Kievul a semnat un memorandum de înțelegere cu gigantul din domeniul telecomunicațiilor Huawei Technologies, pe care Statele Unite au încercat să îl scoată din rețelele mondiale. Cu o populație de 44 de milioane de locuitori, Ucraina oferă o piață atractivă pentru companii precum producătorul de smartphone-uri Xiaomi (1810.HK) și este o sursă importantă de produse agricole. China a cumpărat 30% din importurile sale de porumb din Ucraina în 2021.

Cu convoaiele armatei rusești care avansează spre Kiev, Beijingul este blocat să privească cum rachetele distrug o țară cândva receptivă la ofertele sale. Atacurile galvanizează sentimentul pan-european împotriva Chinei, care refuză să califice mișcarea Rusiei drept invazie. Pe măsură ce Occidentul și Moscova îngreunează tranzacțiile companiilor private, fluxul de bunuri de-a lungul “Drumului de fier al mătăsii”, un sistem feroviar prin care produse chinezești în valoare de 75 de miliarde de dolari au călătorit spre Europa în 2021, este posibil să încetinească.

O altă victimă a războiului ar putea fi relația Chinei cu Polonia, care a încercat să găsească propriul echilibru între Beijing și Washington. Polonia este un nod feroviar important pe “Centura Chinei” și găzduiește sediul regional al Huawei. După ce a trecut prin perioade diferite de dominație rusă, acum este inundată de refugiați ucraineni care acuză China că îl susține pe Putin. Foștii sateliți sovietici se aliază mai strâns cu NATO și Uniunea Europeană, subminând și mai mult strategia Beijingului în regiune.

Investițiile Chinei în UE se răceau deja. Tranzacțiile sale de fuziuni și achiziții din această țară au scăzut la 6,5 miliarde de euro în 2020, un minim al ultimilor 10 ani. După ce a calculat greșit susținându-l în mod deschis pe Putin, Beijingul încearcă acum să își acopere această poziție. Cu toate acestea, dacă nu reușește să orchestreze pacea, daunele diplomatice și comerciale vor fi greu de reparat, informează Reuters.