Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Dupa mai multe luni de discutii si promisiuni, proiectul de modificare si completare a HG nr. 69/2012 a intrat in linie dreapta. Astfel, acesta era, la jumatatea lunii trecute, in comisia de dialog social la MTI si se asteptau ultimele revizuiri pentru a putea fi dat spre aprobare. Cel mai important este ca s-a redus numarul abaterilor, in special al celor grave si foarte grave, iar cuantumul amenzilor a fost si el diminuat semnificativ.


Timp de aproape un an operatorii de transport au fost sanctionati cu amenzi usturatoare pentru diverse abateri, unele mai grave, altele de-a dreptul stupide. In acest timp, toti sefii care s-au perindat la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (ISCTR) au recunoscut ca amenzile sunt mari, dar, cum legea trebuie respectata, nu au putut decat sa dea asigurari ca vor recomanda inspectorilor din trafic sa fie mai indulgenti fata de abaterile pentru care amenda este mult prea mare comparativ cu gravitatea faptei. Mai departe, amenzile au curs „garla“ si, de multe ori, acordate abuziv, astfel ca cele mai multe au fost contestate in instanta.
Dupa multe promisiuni, acum proiectul de modificare si completare a HG nr. 69/2012 a intrat in linie dreapta, fiind supus ultimelor discutii in comisia de dialog social la Ministerul Transporturilor.
Principalele modificari prevazute in proiectul de act normativ sunt reducerea numarului incalcarilor grave si foarte grave, respectiv a cuantumului amenzilor. Astfel, in loc de 41 de incalcari foarte grave, cate erau prevazute la art. 3 din HG nr. 69/2012, au mai ramas 24. Numarul incalcarilor grave prevazut la art. 4 din HG nr. 69/2012 a fost redus de la 83 la 62, iar al celor minore (art. 5), de la 32 la 31.

Cea mai mica amenda – 500 de lei
Cuantumul amenzilor contraventionale pentru cele trei categorii de incalcari a fost diminuat astfel:
• pentru incalcarile foarte grave limitele amenzii au fost stabilite intre 9.000 si 12.000 de lei (fata de 14.000-18.000 de lei in prezent);
• pentru incalcarile grave, amenda este cuprinsa …