Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

O circulară a Ministerului de Interne italian clarifică faptul că vehiculele înmatriculate în străinătate care sunt supuse reținerii administrative în Italia, nu se pot întoarce în țara lor de origine, contrar a ceea ce poliția rutieră permite deseori, dacă nu au trecut trei luni de la săvârșirea infracțiunii.

Se întâmplă adesea ca un camion cu o plăcuță de înmatriculare străină să fie oprit, verificat și amendat, iar vehiculul să fie reținut administrativ. Durata acestei rețineri, potrivit legii (art. 207 CdS), este de trei luni. Însă, la fel de des poliția rutieră tinde să închidă ochii cu privire la sancțiunea reținerii și permite vehiculului străin supus reținerii întoarcerea în țara de origine, adoptând astfel un fel de „interdicție de circulație pe teritoriul național“. Se pare că acum, această practică va fi interzisă. Potrivit unei circulară a Ministerului de Interne din 4 iunie 2021, „vehiculul străin trebuie parcat într-un loc situat în Italia pe durata detenției administrative, care este egală cu 3 luni”.

Detalii legate de reținerea vehiculului sunt stipulate într-o circulară din 2019, care prevede că reținerea administrativă a vehiculului străin se efectuează cu încredințarea custodelui cumpărătorului (articolul 214-bis Cds), adică șoferului, sau a depozitului autorizat de prefect, în cazul neîndeplinirii imediate a sancțiunii sau depunerii administrative pecuniare. În toate cazurile însă, vehiculul străin supus detenției administrative este încredințat părții interesate aflate în custodie și trebuie depus într-un loc situat pe teritoriul național, unde polițiștii și inspectorii pot avea acces oricând pentru a verifica conformitatea cu respectarea reținerii.