Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Seria XD de la DAF a fost aleasă camionul internațional al anului 2023 de către un juriu format din 24 de redactori de vehicule comerciale și jurnaliști cu mare experienţă reprezentând 24 de reviste importante de camioane din întreaga Europă.

Harald Seidel, președintele DAF Trucks, a primit prestigiosul premiu în cadrul zilei de presă a IAA Transportation din Hanovra, Germania.

Cu un punctaj de 134 de voturi, seria de distribuție a producătorului olandez de camioane a  înfruntat doi competitori cu modificări importante la partea de grup motopropulsor – Scania Super şi  Mercedes-Benz Actros, echipat cu motorul OM 471 de generația a treia.

Pe baza regulilor International Truck of the Year (IToY), premiul anual se acordă camionului introdus pe piață în ultimele 12 luni, care aduce cea mai importantă contribuție la eficiența transportului rutier. Această apreciere se bazează pe mai multe criterii, printre care inovația tehnologică, confortul, siguranța, manevrabilitatea, economia de combustibil, “amprenta” asupra mediului și costul total al proprietății (TCO).

Cu același ADN ca și noua generație de modele grele XF, XG și XG+, modelul DAF XD a profitat din plin de noile reglementări UE privind masele și dimensiunile. Rezultatul este o gamă de camioane care îmbunătățește dramatic vizibilitatea directă (un factor cheie pentru vehiculele de distribuție), spațiul intern al cabinei, aerodinamica, eficiența consumului de combustibil, siguranța activă și pasivă și confortul șoferului.

În timpul testelor efectuate recent în Olanda, jurnaliștii de la IToY au apreciat poziția de conducere și vizibilitatea panoramică îmbunătățită oferită de un parbriz mare și curbat, de geamurile laterale cu linii de centură joase și de geamul cu vedere la bordură. Aceste caracteristici – împreună cu sistemul opțional de viziune digitală care înlocuiește oglinzile retrovizoare tradiționale și oglinda retrovizoare de colț – îmbunătățesc siguranța utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor pe drumurile urbane aglomerate.

Jurnaliștii de la IToY au lăudat, de asemenea, performanțele noului sistem de propulsie extrem de eficient, care se bazează pe motorul Paccar MX-11 cu șase cilindri în linie, cuplat la cutia de viteze automată ZF TraXon cu funcții predictive avansate.

O prezentare completă a noii game DAF XD puteţi citi în ediţia de octombrie a revistei Tranzit.

Rezumând votul juriului, președintele International Truck of the Year, Gianenrico Griffini, a comentat: “Odată cu introducerea noii serii XD, DAF a livrat o familie de camioane de distribuție de ultimă generație care stabilește un nou punct de referință în industria auto. În plus, noul XD este, de asemenea, o platformă potrivită pentru viitoarea generație de vehicule electrice cu baterii (BEV), care va fi prezentată la IAA Transportation”.

Premiul International Truck of the Year (IToY) a fost lansat inițial în 1977 de către jurnalistul britanic și legendarul editor al revistei TRUCK, Pat Kennett. În prezent, cei 24 de membri ai juriului reprezintă reviste importante de vehicule comerciale din întreaga Europă. În plus, în ultimii ani, Grupul IToY și-a extins sfera de influență prin numirea unor “membri asociați pe piețele de camioane în creștere din China, India, Africa de Sud, Australia, Brazilia, Japonia, Iran, Noua Zeelandă, Israel și Malaezia. În total, numărul combinat de cititori din rândul operatorilor de transport ai celor 24 de reviste ale membrilor IToY și cele ale celor 10 membri asociați depășește 1.100.000.

Grupul IToY dorește să mulțumească companiei Dekra pentru că a colaționat în mod independent toate voturile membrilor juriului IToY și a certificat rezultatul final. Istoria Dekra începe cu automobilul. În 1925, Deutsche Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein e.V. a fost înființată la Berlin pentru a asigura siguranța rutieră a mobilității în plină dezvoltare. Astăzi, cele opt divizii de servicii ale Dekra – Inspecția vehiculelor, Revendicări și expertiză, Testarea produselor, Inspecția industrială, Consultanță, Audituri, Formare și Muncă temporară – oferă un portofoliu larg de servicii. Acest portofoliu se concentrează pe siguranța pe șosea, la locul de muncă și acasă pe cinci continente și în 60 de țări din întreaga lume. Dekra are aproximativ 44.000 de angajați și generează o cifră de afaceri de aproximativ 3,4 miliarde de euro.