Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

În timp ce producătorii tradiționali vând autocamioane electrice alimentate cu baterii și amână până în următorii ani autocamioanele alimentate cu pile de combustie pe bază de hidrogen, compania americană Hyzon livrează deja primele sale unități în Europa, în urma demarării uzinei sale olandeze din Groningen. În mai 2022, retailerul tirolez austriac Mpreis a comandat 70 de unități, care vor fi livrate pe o perioadă de 3 ani. Primele unități vor ajunge în Tirol în mai 2022.

Hidrogenul necesar pentru a alimenta camioanele electrice ale Mpreis va fi produs de o nouă uzină construită special în Völs, lângă Innsbruck, folosind energie hidroelectrică de la compania energetică Tiroler Wasserkraft, adică fără a utiliza combustibili fosili. Investiția se ridică la 13 milioane de euro, din care jumătate este asigurată din fonduri publice. Acest hidrogen ecologic va fi folosit și pentru a alimenta cuptoarele brutăriei tiroleze Mölk, de asemenea controlate de Mpreis. Compania produce deja energie electrică ecologică din 36.500 m2 de panouri fotovoltaice pentru a alimenta cele 300 de supermarketuri ale sale.

De asemenea, Hyzon va furniza camioanele sale alimentate cu hidrogen companiei suedeze de transport MaserFrakt. Este vorba de 2 unități ale modelului HyMax-250, în configurație 6×4, cu o masă totală de 64 de tone. Rezervoarele sale de 98 kg le conferă o autonomie de până la 680 km. Pentru a le realimenta, compania suedeză va instala un distribuitor alimentat cu hidrogen de origine eoliană furnizat de Svea Vind Offshore.