Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noile Renault Kangoo Van și Mercedes-Benz Citan au fost anunțate împreună drept câștigătoare ale distincţiei International Van of the Year 2022 (IVOTY), cu ocazia Solutrans 2021. Decernarea prestigiosului trofeu a avut loc în cadrul Galei Solutrans, din 17 noiembrie, la care au participat nu mai puţin de 900 de invitați.

Acesta este al patrulea titlu IVOTY câştigat de-a lungul timpului atât de Renault, cât și de Mercedes-Benz. Cea de-a 5-a generație Volkswagen Caddy a terminat pe locul secund în competiţia din acest an, în timp ce furgonetele electrice mici Stellantis, împreună cu Toyota Proace City Electric, au ocupat poziţia a treia.

„Pe măsură ce premiile IVOTY intră în al patrulea deceniu de viaţă, filosofia și obiectivele rămân neschimbate, în ciuda nivelului ridicat de tehnologie și inovație atins de producători, care se aliniază tendințelor pieței. Principalul criteriu pentru Premiul Internațional Van of the Year este contribuția vehiculelor la standardele de eficiență, siguranță, durabilitate și mediu ale sectorului utilitarelor ușoare. Pentru IVOTY 2022, candidații au inclus atât vanuri tradiționale cu motor diesel, cât şi selecție de modele electrice (BEV). Inițial, au existat paisprezece autoutilitare noi care au fost lansate recent de unsprezece producători, pentru ca juriul paneuropean IVOTY să aleagă un singur câștigător”, a explicat Jarlath Sweeney, președintele IVOTY.

În evaluarea noilor Kangoo și Citan, juriul a ţinut cont de proiectul multianual de colaborare dintre cei doi producători, fiecare marcă aducând propriul său ADN și, prin urmare, caracteristici unice programului comun de dezvoltare, rezultând două vehicule cu caracteristici distincte – cum ar fi sistemul de uși „Open Sesame” la Renault Kangoo sau includerea sistemului de infotainment Mercedes-Benz MBUX plus alte dispozitive de siguranță pe Citan.

Comentând despre primirea premiului, Marcus Breitschwerdt, șeful Mercedes-Benz Vans, a declarat: „Suntem încântați că noul nostru Mercedes-Benz Citan a fost distins cu Premiul Internațional Van of the Year 2022. Citan a fost complet reînnoit de profesioniști pentru profesioniști și completează perfect portofoliul nostru existent de furgonete Mercedes-Benz. Atât utilitara, cât și modelul Tourer oferă clienților noștri o gamă largă de utilizări posibile și un grad înalt de funcționalitate – cu un grad ridicat de confort și standardele de siguranță dovedite Mercedes-Benz. Ca un adevărat Mercedes-Benz, Citan completează familia noastră de autoutilitare. Mulțumim juriului Internațional Van of the Year pentru acest premiu atât de important pentru noi!”

Mark Sutcliffe, SVP, LCV Business Unit, Renault Group, a declarat la rândul său: „Aș dori să mulțumesc întregului juriu IVOTY pentru că a ales noul Renault Kangoo Van „International Van of The Year 2022”. Acest premiu este o mare mândrie pentru echipele noastre. Recompensează eforturile acestora în proiectarea și fabricarea unei autoutilitare la cele mai înalte standarde de calitate și ale cărei inovații, unice pe piață, au fost concepute pentru a îmbunătăți viața de zi cu zi a clienților noștri. Acest premiu prestigios este cea mai recentă recunoaștere a inovației și leadership-ului Renault în segmentul vehiculelor comerciale ușoare, datând de mai bine de 120 de ani.”

Amintim că Mercedes-Benz a câștigat IVOTY anterior în 1995, 1997 și 2005, în timp ce Renault a cucerit trofeul în 1998, 2002 și 2012.

*Voturile au fost strânse și calculate independent de RHA, asociația transportatorilor din UK.

Mercedes-Benz Vans lansează noul Citan: autovehiculul care deschide o gamă diversă de întrebuințări în special în operațiunile de distribuție urbană prin prisma dimensiunilor exterioare compacte, în ciuda unei oferte generoase de spațiu cu un volum mare de încărcare. În România, prețurile încep de la 19.408 euro cu TVA, anunță producătorul într-un comunicat.

În Germania și Austria, noul Citan va fi livrat de la sfârșitul lunii octombrie, urmând la rând și alte piețe europene. Acesta este disponibil atât ca Panel Van (furgon), cât și ca Tourer. În România, prețurile încep de la 19.408 euro cu TVA pentru Citan 108 CDI ca furgon cu motor  diesel de  75 CP în linia de echipare de bază. Aceasta corespunde unui preț net de  16.309 de euro fără TVA. Modelul Citan Tourer entry-level  110, cu motor pe benzină, de 105 CP – costă  22.781 euro cu TVA (preț fără TVA:  19.143 euro).

De la designul său unic la caracteristicile sale de conducere, ca să nu mai vorbim de sistemele sale de siguranță și conectivitate, noua generație Citan are ADN-ul specific Mercedes-Benz,” spune Marcus Breitschwerdt, Head of Mercedes-Benz Vans.

La lansarea pe piață, gama de motoare a noului Citan va fi formată din trei variante diesel și două pe benzină. Punctele forte comune ale tuturor acestora sunt elasticitatea excelentă, chiar și la turații scăzute, și valorile de consum. Motorizările îndeplinesc normele de emisii Euro 6d. Toate motoarele au funcția ECO start/stop. Pe lângă transmisia manuală cu șase trepte, cele mai puternice modele diesel și pe benzină vor fi disponibile și cu o transmisie cu dublu ambreiaj (DCT) cu șapte trepte.

Dezvoltatorii Mercedes-Benz Citan au pus un mare accent pe atingerea unui nivel de confort tipic mărcii, inclusiv niveluri de zgomot și confort exemplar în scaune, ca să nu mai vorbim de o gamă de articole practice de echipare. Iar acest lucru nu ajută doar la confortul conducătorilor auto, ci este, de asemenea, deosebit de benefic pentru siguranță: șoferii relaxați se pot concentra mai bine asupra situației din trafic. Autovehiculul este echipat și cu sisteme de confort specifice autoturismelor, inclusiv sistem de climatizare automată THERMOTRONIC, funcția de pornire KEYLESS-GO și frâna de parcare electrică (disponibilă anul viitor).

Într-o prezentare generală succintă a noului Mercedes-Benz Citan sunt de menționat capacitatea de încărcare a vehiculului comercial Citan de până la 2,9 m3, capacitatea sa de remorcare de 1,5 tone, până la șapte airbag-uri la bord ca dotare standard, dieselul de 114 CP al furgonului cu funcție de overpower și overtorque (se poate beneficia de până la 119 CP și 295 Nm de cuplu  pentru scurt timp), asistentul de frânare (standard pe Citan Tourer; opțional pe Citan Furgon), echiparea cu până la două portiere glisante care oferă o deschidere largă de 615 milimetri, și „Hey Mercedes”, asistentul vocal inteligent din cadrul MBUX (Mercedes-Benz User Experience), care poate înțelege până la 28 de limbi.

După calcule digitale și testări, prototipurile și autovehiculele pre-serie ale noului Citan au efectuat peste 500 de teste individuale în Europa. Pe parcursul a numeroase teste, autovehiculul comercial ușor a fost testat în două ierni și două veri, cu temperaturi cuprinse între -25 °C și +40 °C.

Citan reprezintă ultimul proiect de autovehicule noi pentru clienții comerciali de la Mercedes-Benz Vans care utilizează un motor cu ardere internă. Toate autovehiculele viitoare vor fi disponibile exclusiv cu o variantă electrică. Un pas logic al acestei electrificări consistente este, astfel, noul eCitan.