Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Retailerii vor putea accesa fonduri de 160 de milioane de lei pentru finantarea chiriilor pentru perioada in care activitatea le-a fost afectata pe perioada starii de urgenta sau de alerta, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Astfel, comisia interministeriala coordonata de secretarii de stat din ministerul de resort s-a reunit, marti, pentru definitivarea protocolului referitor la reglementarea situatiei existente intre proprietarii si chiriasii mall-urilor, generata de masurile luate de autoritati pentru limitarea raspandirii pandemiei SARS-CoV-2. Potrivit secretarului de stat Liviu Rogojinaru, banii vor putea fi accesati prin schema de ajutor pentru activitati de comert si servicii afectate de Covid19, al carei buget va fi suplimentat la rectificarea bugetara, ajungand de la 40 la 160 de milioane de lei. Programul face parte din planul national de investitii si relansare economica, iar ghidul si reglementarile programului sunt, in prezent, in lucru. „Cea mai buna solutie este discutia directa dintre cele doua parti, cu ministerele ca partener mediator. Noi incercam sa fim parte din rezolvare, insa pentru aceasta e important ca intre dumneavoastra sa existe un parteneriat, care poate deveni un model de buna practica in viitor“, le-a transmis secretarul de stat Liviu Rogojinaru retailerilor. O firma finala a protocolului intre retaileri si mall-uri va fi transmisa, in cel mai scurt timp, coordonatorilor comisiei interministeriale, precizeaza Ministerul Economiei.

Operatorii economici si implicit firmele de transport marfa si calatori asteapta modificarea OMEEMA nr. 791/2020 privind eliberarea Certificatelor de Stare de Urgenta (CSU) si pentru luna aprilie a.c. 
 
Deocamdata, acestia au primit doar asigurari din partea ministrului economiei Virgil Popescu ca se lucreaza la draftul de Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze extinderea posibilitatii operatorilor economici de a solicita CSU si pentru cazul diminuarii cu minimum 25% a incasarilor sau veniturilor in aprilie raportat la media lunilor ianuarie-februarie 2020.

Potrivit OMEEMA nr. 791/2020, CSU se emit in doua forme: Tip 1 (albastru), eliberat pentru solicitantii care si-au intrerupt activitatea total sau partial ca urmare directa a deciziilor autoritatilor publice competente, in perioada starii de urgenta decretare, si Tip 2 (galben), eliberat pentru solicitantii care declara pe proprie raspundere ca li s-au diminuat incasarile cu minimum 25% fata de media primelor doua luni ale anului.
 
Intr-o document de informare afisat pe site-ul Ministerului Economiei se precizeaza ca noul act normativ „va reglementa extinderea posibilitatii operatorilor economici, ca in baza declaratiei pe proprie raspundere sa poata solicita certificatul de situatii de urgenta Tip 2 si daca diminuarea veniturilor sau a incasarilor cu minimum 25%, ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta declarate, a fost inregistrata in luna aprilie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020”. Pentru a nu aparea probleme de interpretare, transportatorii asteapta doar o simpla completare a actului normativ, prin extinderea CSU si pentru aprilie a.c., fara alte explicatii suplimentare.