Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Noua generație de tahografe pentru vehicule comerciale de la Vdo, denumită Dtco 4.1, va permite, de asemenea, plata electronică a taxelor de drum pentru camioane în Europa, evitându-se astfel instalarea de unități On-borad (Obu). Acest lucru a fost anunțat pe 6 martie chiar de Continental Vdo, precizând că noua funcție a fost dezvoltată în colaborare cu Axxès, specialistul în plăți telematice. Prin intermediul Vdo Link – un dispozitiv inteligent de conectare care se conectează la interfața frontală a tahografului – acesta din urmă va trimite datele de călătorie către platforma telematică Continental Road Usage Service, care le va transmite apoi în cloud-ul Axxès.

În cadrul acestei colaborări, subliniază compania, rolurile sunt clar definite: Continental va furniza tehnologia necesară, în timp ce Axxès se va angaja să ofere companiilor de transport un serviciu final îmbunătățit în continuare. În viitor, acest sistem nu va fi utilizat doar pentru plata taxelor de drum, ci și pentru a oferi noi servicii de gestionare a flotelor, pe care Axxès le dezvoltă.

Cea de-a doua generație a tahografului „inteligent” (care urmează să fie instalată pe toate vehiculele nou înmatriculate în acest an și pe toate vehiculele care efectuează transporturi rutiere internaționale de mărfuri până în 2025) dispune de un modul Dsrc (Dedicated Short-Range Communication) care, conceput inițial pentru controlul de la distanță al tahografului inteligent, poate fi utilizat și pentru taxarea de la distanță. De asemenea, tahograful este echipat cu un receptor pentru navigație prin satelit și o interfață frontală. În plus, datele criptate permit ca tahograful și vehiculul să fie identificate și autentificate în mod unic.

Pentru Continental, colectarea electronică a taxelor de drum prin intermediul tahografului nu reprezintă punctul final, ci mai degrabă un prim pas în tranziția de la Obu la. OBE-urile (on-board distiributed equipment) extrag informații din tahograf, dar vor putea face acest lucru și din alte surse instalate în vehiculele comerciale.