Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Declaraţia ENS (Entry Summary Declaration) pentru siguranță și securitate este o cerință obligatorie de la 1 ianuarie 2021 pentru vehiculele care părăsesc  Marea Britanie și de la 1 iulie 2021 pentru vehiculele care intră în Marea Britanie. Este un proces separat de declarația de export / import și este în întregime responsabilitatea transportatorului de a-l finaliza. Necompletarea acestei declarații în sistemul de control al importului (ICS) va duce la întârzieri, amenzi și chiar la posibilitatea respingerii intrării în țara în cauză. Orice firmă care completează o declarație ENS va trebui să utilizeze un număr EU EORI, atrage atenţia expeditorul irlandez Motis.

Transportatorul (dacă marfa e însoţită) sau linia maritimă (dacă remorcile călătoresc neînsoțite) sunt responsabili pentru depunerea declaraţiei ENS cu cel puțin două ore înainte de a ajunge în țara în care călătoresc. De obicei sunt solicitate date despre vehicul, rută, destinatar / expeditor, mărfurile transportate, numărul de pachete.

Autoritățile franceze au anunțat că toți deținătorii de pașapoarte din Marea Britanie care intră în Franța din Irlanda vor trebui să prezinte dovada unui test PCR negativ anti-Covid efectuat în rețeaua medicală privată, nu NHS, sau alt test de antigen. Testul nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore în momentul trecerii graniței, anunță Motis.

De asemenea, aceștia trebuie să completeze o declarație privind Covid-19, însă titularii de pașapoarte din Marea Britanie care pot dovedi cu acte reședința permanentă în Republica Irlanda sunt scutiți. În declarație aceștia trebuie să certifice că nu au simptome de Covid-19 și că în ultimele 14 zile nu au intrat în contact cu un caz confirmat.

Șoferilor HGV / LCV care sosesc în Cherbourg cu pașapoarte din Marea Britanie li se cere acum să demonstreze că sunt rezidenți în Irlanda pentru a fi autorizați să intre în Franța fără test negativ. Autoritățile franceze sunt conștiente de faptul că un șofer ar putea deține un pașaport britanic și ar putea lucra și locui în sud. Dacă șoferul poate certifica adresa din Irlanda, de exemplu cu o factură de utilități scanată, îi va fi permisă intrarea fără dovada unui test negativ.

Șoferii cu pașapoarte de Marea Britanie care conduc camioane înmatriculate în Irlanda de Nord sau care lucrează pentru companii de transport irlandeze pot avea dificultăți la intrarea în Franța. Aceștia riscă să fie trimiși înapoi dacă nu dețin un test PCR / antigen negativ valid.