Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Înmatricularea de noi camioane diesel în UE va rămâne permisă cel puțin până în 2040. Acest lucru reiese dintr-un proiect de propuneri privind noile limite de CO2 pentru camioane pe care Comisia Europeană intenționează să le publice astăzi, 14 februarie. Detaliile proiectului au fost publicate de portalul de știri al UE „Euractiv”, care afirmă că a primit documentul.

Conform proiectului, camioanele cu motoare cu ardere internă vor putea fi înmatriculate cel puțin până în 2040. După aceea, ar putea începe o perioadă de eliminare treptată, care nu este definită mai departe în proiect. În plus, Comisia Europeană nu dorește să înăsprească deocamdată obiectivele de CO2 deja adoptate pentru camioane. Obiectivele privind emisiile de CO2 pentru 2025 și 2029 vor rămâne aceleași ca cele cunoscute anterior.

Ce se întâmplă în continuare?

Pentru perioada următoare, Comisia Europeană propune trei perioade de raportare privind emisiile de CO2 ale camioanelor. În aceste perioade – din 2030 până în 2034, din 2035 până în 2039 și apoi din 2040 – trebuie atinse anumite valori ale CO2. Nu se precizează care sunt acestea. De asemenea, obiectivele privind emisiile de CO2 urmează să fie extinse la noi grupe de vehicule, care urmează să fie definite mai detaliat în proiectele de propuneri ale Comisiei.

Este posibil ca propunerile finale ale Comisiei Europene să arate diferit de ceea ce se raportează acum din proiect. Ulterior, propunerile Comisiei trebuie să fie adoptate de Parlamentul European și de statele membre ale UE pentru a deveni legi valabile. De regulă, propunerile sunt încă modificate în timpul acestui proces. În ceea ce privește vehiculele utilitare ușoare și autoturismele, instituțiile UE au decis în toamna anului trecut să elimine treptat motorul cu ardere internă până în 2035. Organizațiile de protecție a mediului, dar și unele companii și asociații economice, solicită ca sfârșitul motorului cu ardere internă pentru noile înmatriculări să fie stabilit pentru 2035 și pentru camioane.