Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

In 2012, la Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia de la Mioveni intra in fabricatie prima generatie de motoare TCe 90, iar la finalul anului trecut, cea de-a doua generatie, TCe 100. De pe linia departamentului Asamblare motoare a uzinei a iesit motorul nr. 2 000 000, un motor TCe 100, pe benzina, cu o capacitate cilindrica de 1l, putere de 100 CP si cuplu de 160 Nm. Acesta a fost livrat Uzinei Vehicule Dacia pentru a echipa un model Duster.

„2 milioane de vehicule din lume sunt echipate cu motoare produse in Romania, la Mioveni. Fie ca vorbim de modele din gama Dacia, Renault sau Nissan. Alocarea acestui proiect major Uzinei Mecanica si Sasiuri Dacia, productia motoarelor TCe, demonstreaza competentele si profesionalismul echipelor noastre. Tin sa multumesc tuturor pentru contributia la aceasta cifra rotunda si pentru rezultatele obtinute”, a declarat Mihai Alexa, director al Uzinei Mecanica si Sasiuri Dacia.
In prezent, 80% din productia motoarelor TCe merge la export (TCe 90 si TCe 100). Este vorba de clienti care au ales aceste motoare pentru modele din gamele Dacia – Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster, Renault – Clio IV, Clio V, Twingo sau Nissan – Micra.
Introducerea in fabricatie a generatiilor de motoare TCe s-a realizat in stransa legatura cu activitatea de inginerie, derulata prin Renault Technologie Roumanie. Astfel, proiectul a presupus asocierea unor perimetre diverse de activitati (turnatoria aluminiu, uzinajul carterelor cilindri si asamblarea motorului). Aproximativ 90% din activitatea de inginerie mecanica a fost realizata in Romania, mai spune compania.
Cea mai complexa uzina a Groupe Renault, la nivel mondial, in ceea ce priveste procesele si activitatile, inglobeaza o diversitate de tehnologii de fabricatie. In cele patru departamente ale uzinei sunt produse piesele brute din aluminiu, se asambleaza motoarele si cutiile de viteze, se monteaza puntile fata si spate, osiile si cadrele GMP (grup moto propulsor) pentru vehiculele din gama Dacia, Renault si Nissan, asamblate la Mioveni si in alte uzine din lume. Uzina foloseste sistemul de productie comun uzinelor din cadrul Aliantei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance Production Way (APW). In 2018, uzina a produs in total 559.000 motoare (Energy TCe si K7), 432.000 de cutii de viteze si 747.000 de sasiuri.