Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Lucratorii sezonieri si nu numai se pot baza si pe noua Autoritate Europeana a Muncii (AEM), institutie care urmareste imbunatatirea cooperarii transfrontaliere. Odata operationala la capacitate maxima, explica comisarul european pentru Locuri de munca si drepturi sociale, Nicolas Schmit, AEM se va asigura ca toate conditiile privind angajarea si munca propriu-zisa vor fi respectate.

„Comisia Europeana este in contact cu autoritatile germane in acest sens”, a precizat oficialul CE, intr-un raspuns pentru Tranzit. Astfel, noua autoritate va sprijini autoritatile nationale in aplicarea normelor, de exemplu, prin facilitarea inspectiilor comune. Exista deja multe structuri de cooperare la nivel european, care faciliteaza dialogul intre autoritatile din diferite state membre, si care, in curand, vor face parte din nou infiintata AEM:
 
• Comitetul tehnic pentru libera circulatie a lucratorilor a schimbat constant detalii cu privire la restrictia actuala declansata de focarul COVID-19;
• Birourile nationale de coordonare EURES se concentreaza suplimentar pe libera circulatie a lucratorilor si conditiile de viata si de munca din respectivul stat membru;
• Platforma pentru munca nedeclarata poate facilita dialogul dintre inspectorii de munca in diferite cazuri.
 
La inceputul lunii mai, strict pe situatia lucratorilor sezonieri, comisarul Schmit a avut o discutie cu Federatia Europeana a Sindicatelor Alimentare, Agricultura si Turism (EFFAT), in cadrul careia a subliniat faptul ca acestia sunt esentiali si ca toate statele membre ar trebui sa asigure conditii de munca decente, precum si protectia sanatatii si securitatii lor in munca. Potrivit legislatiei, principiul egalitatii in munca este consacrat in articolul 45 din Tratatul privind functionarea UE, fiind expus si dezvoltat in Regulamentul 492/2011 privind libera circulatie a lucratorilor. 
 
Intrebat daca i se pare ca romanii si, in general, est-europenii sunt platiti la fel ca nemtii pentru aceeasi munca prestata, comisarul Schmit s-a multumit sa declare ca autoritatile europene, in speta CE, s-au angajat pentru a se asigura ca mobilitatea fortei de munca este organizata in mod echitabil, inclusiv pe principiul egalitatii „plata egala pentru munca egala”. In acest sens, UE a adoptat recent Directiva 2018/957 privind revizuirea Directivei detasarii. Noua directiva aplica principiul potrivit caruia lucratorii detasati nu pot fi tratati ca muncitori de rang II si merita salarii egale pentru aceeasi munca in acelasi loc. „Protectia sanatatii si sigurantei cetatenilor, in special a celor care se asigura ca restul europenilor au mancare pe mese, este de o importanta extrema. Toti lucratorii au dreptul la acelasi nivel de securitate si protectie a sanatatii”, a concluzionat comisarul Nicolas Schmit. 

Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si omologul sau german, Hubertus Heil, au semnat o Declaratie comuna de intentie privind intensificarea cooperarii in domeniul pietei muncii si politicilor sociale, a anuntat, marti, ministerul de resort.
 
„Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se refera la modul in care se desfasoara activitatea sezoniera in Germania, respectiv activitatea in domenii cheie in care romanii aduc o contributie importanta, recunoscuta si apreciata de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care ii multumesc. Am primit asigurarea ca lucratorii romani vin in Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur ca trebuie sa facem mai multe cu privire la continutul acestor contracte. Am avut toata deschiderea ministrului Heil pentru a raspunde cu fermitate tuturor sesizarilor primite de la cetatenii care muncesc in activitati sezoniere”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru. Oficialul a precizat ca a incurajat lucratorii romani din fermele pe care le-a vizitat in Germania sa faca sesizari cand le sunt incalcate drepturile, pentru a veni in sprijinul autoritatilor care pot verifica aceste aspecte, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
 
Ministrul federal al Muncii si Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat ca vizita de lucru in Germania a omologului sau arata importanta subiectului, dar si angajamentul celor doua guverne pentru a discuta despre o abordare comuna. 
 
„Stiu ca conditiile de sanatate si securitate ale lucratorilor romani din Germania sunt o problema mare in Romania. Si pe buna dreptate. Infectia in masa a lucratorilor romani este inacceptabila. Ma rusineaza! Muncitorii romani trebuie sa aiba acelasi drept la protectie sociala si securitate si sanatate in munca”, a declarat ministrul german.
 
Principale domenii de cooperare identificate de cei doi ministri vizeaza securitatea si sanatatea in munca si protectia sociala a tuturor grupurilor de lucratori mobili, precum si accesul acestora la serviciile de consiliere privind drepturile lor in domeniul legislatiei muncii si cel social.
 
Ministrii Muncii din cele doua state vizeaza o cooperare mai stransa in domeniul securitatii sociale, la nivel bilateral si UE, pentru a asigura protectie sociala si de sanatate adecvate lucratorilor mobili si pentru a stabili un schimb de informatii privind cazurile legate de forta de munca ce pot aparea mai ales in situatii cu un nivel ridicat de vulnerabilitate in contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, documentul semnat de cei doi demnitari stabileste schimbul de informatii cu privire la evenimentele nationale si internationale din Romania si Germania si crearea unor grupuri de lucru pentru adaptarea politicilor de protectie sociala in cele doua tari, precum si promovarea dialogului social bilateral intre partenerii sociali.
 
Cele doua institutii urmeaza sa elaboreze un plan de lucru, iar activitatile care se vor desfasura in baza Declaratiei comune de intentie vor fi finantate de fiecare minister in parte, de alte entitati juridice publice sau private implicate in activitati, inclusiv din fonduri europene. 
 
Ministrul Violeta Alexandru a discutat luni dupa-amiaza si cu ministrul federal al Alimentatiei si Agriculturii, Julia Klöckner. Ambii ministri au fost de acord ca nu ar trebui sa existe compromisuri sau diferente intre angajatii straini si cei germani in ceea ce priveste locuintele, sanatatea si siguranta la locul de munca si ca toti lucratorii sezonieri ar trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca lucratorii germani, drepturi garantate in contractele de munca. Incalcarile recente ale legislatiei si conditiile intolerabile in care au ajuns sa lucreze unii sezonieri romani in anumite unitati de prelucrare a carnii sunt complet inacceptabile, au aratat oficialii. 
 
Demnitarul roman a afirmat ca verificarea regulata a conditiilor de munca si de viata este indispensabila si a propus infiintarea unui grup tehnic de lucru. Ministrul Julia Klöckner a dat asigurari ca autoritatile competente din statele federale vor coopera si mai indeaproape in cadrul inspectiilor lor in viitor, pentru a remedia eventualele probleme care ar putea sa apara. In acelasi timp, ministrul federal al Alimentatiei si Agriculturii a precizat ca Guvernul federal va face tot posibilul pentru a imbunatati conditiile de viata si de munca ale lucratorilor sezonieri.