Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

PNRR-ul României a primit săptămâna trecută avizul Consiliului UE, iar prima tranșă din totalul de 29,2  milioane de euro ar putea ajunge în țara noastră în decembrie. Printre investițiile strategice asumate de România, se numără peste 400 de kilometri noi de autostradă, iar unul dintre obstacolele pentru atingerea acestui obiectiv îl constituie deficitul de forță de muncă din domeniu.

Conform INS, volumul lucrărilor de construcții a crescut în aprilie 2021 cu 14,5%, în timp ce patronatele din sector susțin că sunt necesari peste 100.000 de muncitori pentru a acoperi această creștere. Iar odată cu finanțările aprobate în cadrul PNRR,  se creează premisele pentru o nevoie tot mai mare de forță de muncă în infrastructură.

Una dintre soluțiile la care apelează tot mai des companiile din construcții este recrutarea de muncitori din Asia, prin intermediul firmelor specializate. Preferații, când vine vorba de lucrările de infrastructură, sunt cei cu experiență în Orientul Mijlociu, acolo unde au existat de-a lungul timpului numeroase proiecte în domeniu.

„În prima jumătate a lunii noiembrie vom avea o campanie de recrutare în Sri Lanka pentru 78 de muncitori din două categorii – infrastructură, unde căutăm operatori utilaje, lucrători la asfalt și montatori și construcții civile – în principal zidari și dulgheri. Procesul de recrutare debutează cu 3 zile de probe practice relevante pentru fiecare activitate în parte, astfel încât, la final, să avem siguranța că cei selectați vor putea livra la standardele dorite de compania de construcții care-i angajează”, a explicat Romulus Badea, Partener la Soter & Partners.

Contractele de muncă pentru muncitorii din Asia se încheie pe o durată de minimum 2 ani, iar compania de recrutare se ocupă și de partea birocratică a procesului. Din cauza numărului mare de solicitări din ultima perioadă, eliberarea vizelor, a permiselor de muncă și tuturor documentelor necesare poate dura în jur de 120 de zile.

„Pentru a fi siguri că muncitorii vor ajunge la posturi în martie-aprilie, recrutarea trebuie să aibă loc în luna noiembrie a anului precedent. În condițiile în care pandemia a adus restricții ce îngreunează procesul de recrutare, iar cererea pentru muncitorii din Asia s-a dublat în 2021, capacitatea de procesare a solicitărilor la nivelul autorităților locale a scăzut, ceea ce se traduce de cele mai multe ori prin prelungirea termenelor de soluționare”, a mai spus Romulus Badea.

Cererea foarte mare pentru muncitori asiatici determină unele firme locale să încerce să contacteze direct companiile românești pentru a le oferi forță de muncă. Acceptarea unei astfel de abordări este, însă, riscantă.

În condițiile în care muncitorii români sunt atrași de salariile mult mai mari din Vestul Europei, proiectele de infrastructură sunt în situația de a fi blocate din lipsa forței de muncă, un exemplu recent fiind tronsonul de autostradă Sibiu-Pitești.

Cei 434 km de autostradă incluși în PNRR au ca termen limită de realizare 2026, bugetul total pe sectorul de transport fiind de 7.62 miliarde de euro.

Cei 34 de muncitori din Sri Lanka care au fost concediati de la o fabrica de confenctii din Botosani si care au fost apoi abandonati au ajuns la Cluj in aceasta dimineata la fabrica DeLonghi Romania. Este vorba despre cei care au fost concediati si alungati din Botosani dupa ce unul dintre ei s-a imbolnavit de COVID-19.
Muncitorilor li s-a efectuat triajul epidemiologic, le-a fost luata temperatura, iar azi se vor odihni in spatiile special amenajate. Dupa ce vor parcurge testarile medicale si psihologice, vor fi instruiti si echipati corespunzator, apoi se vor alatura celorlalti angajati de la fabrica de componente electronice din Jucu, a anuntat compania, potrivit Digi 24. Directorul general al DeLonghi Romania, Carmen Petcu, a declarat ca muncitorii din Sri Lanka vor lucra ca operatori in linii de asamblare aparatura electrocasnica. Muncitorii vor primi tichete de masa si salarii intre 1.500 si 2.500 de lei. Vor avea cazarea asigurata in apropierea fabricii.