Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Necesitatea adoptării numărului european unic de asigurare socială trebuie să fie o prioritate la nivelul Uniunii Europene. Ideea a fost exprimată în mai multe rânduri în cadrul conferinţei de lansare a Agenţiei Europene a Muncii (ELA), care a avut loc pe 9 noiembrie la Bratislava (Slovenia).

Doar prin adoptarea numărului unic de asigurare socială se va putea asigura o protecţie crescută pentru lucrătorii mobili, dar şi reducerea fraudei cross-border. Din păcate, statele membre investesc din ce în ce mai puţin în controale la nivel naţional, iar ELA nu va putea suplini rolul autorităţilor naţionale. O problemă corelată este şi subcontractarea, care riscă să devină doar o modalitate ieftină de a găsi forţă de muncă prost plătită, cu beneficii maxime doar pentru angajatori, au opinat specialiştii în legislaţia muncii prezenţi în cadrul conferinţei.

Pentru a putea superviza corect respectarea drepturilor pentru toţi angajaţii este necesar un sistem de colectare a datelor despre lucrătorii angajaţi în fiecare stat (intrări şi ieşiri), cu actualizare la fiecare trei luni. Va fi însă greu de controlat munca angajaţilor virtuali, pentru că este greu de identificat cine munceşte şi de unde. Aici, din nou, cooperarea între state este foarte importantă, la fel ca şi în cazul lucrătorilor detaşaţi.