Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Printre cele cinci tendințe care s-au manifestat în 2022 – considerat anul de sfârșit al ciclului de redresare economică de după pandemia de Covid-19 – pe piața transportului și a lanțurilor de aprovizionare, Upply menționează, desigur, și inflația.

Dacă economiștii au fost surprinși de amploarea încetinirii economice, creșterea inflației a fost o surpriză încă și mai mare. La final de 2021 OCDE estimase o creștere cu 4,5% a prețurilor bunurilor de consum pentru 2022, iar Banca Centrală Europeană a anticipat că la final de 2021 sau în prima parte a lui 2022 creșterea va atinge apogeul și că în a doua parte a lui 2022 inflația va scădea, ceea ce știm deja că nu s-a întâmplat.

În economia de piață mediană avansată și emergentă, creșterea totală a prețurilor de consum a ajuns la 9,6%, respectiv 10,8% în trimestrul al treilea din 2022, în special războiul din Ucraina exercitând presiuni în acest sens, prin creșterea imediată a prețurilor pentru unele materii prime importante – petrol, gaze și cărbune, o serie de metale, grâu și porumb și unele uleiuri comestibile, precum și îngrășăminte. Creșterea a fost ulterior anulată pentru majoritatea mărfurilor, în parte din cauza cererii slabe din China, dar prețurile gazelor și cărbunelui tranzacționate la nivel internațional rămân ridicate, așa cum arată OCDE.

Inflația a scăzut în Statele Unite la începutul verii, dar situația rămâne critică în zona euro, unde abia în noiembrie s-a observat o inflexiune și unde au fost revizuite semnificativ proiecțiile. Inflația medie a ajuns la 8,4% în 2022, înainte de a scădea la 6,3% în 2023, și Banca Centrală Europeană se așteaptă să scadă semnificativ pe parcursul anului.

Creșterea prețurilor de consum este un efect al creșterii costurilor de producție, în special al costurilor cu energia, care nu a putut fi complet absorbită de companii. Iar evoluția costurilor cu forța de muncă este un alt motiv potențial pentru care inflația se adâncește, așa cum explică OCDE.

Comitetul Național Rutier (CNR) din Franța a publicat recent un studiu referitor la perspective economice și costuri de transport, din care reiese că situația economică generală rămâne incertă. Inflația, amplificată pe parcursul acestui an de crizele de pe piețele energiei și produselor agricole din toate țările, afectează mult puterea de cumpărare a gospodăriilor. Iar creșterea economică globală încetinește la sfârșitul anului, cu posibilitate de a vedea recesiune în multe țări în 2023.

Cu toate acestea, efectul redresării post-Covid-19 continuă în 2022 creșterea economică și datorită lui am putea vedea o creștere economică de peste 3% față de 2021 la nivel mondial și de 2,7% în Franța Începutul lui 2022 a adus mai multe perturbări economice, dar, după criza din primul trimestru, revenirea a fost mai rapidă decât se anticipase, iar dinamismul care a continuat și în trimestrul al treilea va duce la o creștere a economiei mondiale de 3% în întregul 2022, deși încetinirea economică se accentuează.

În 2023 incertitudinea continuă să crească, iar previziunile privind creșterea economică sunt revizuite descendent. Potrivit OECD, dacă creșterea economiei globale poate ajunge la +3% în 2022, în 2023 ar scădea la +2,2% în 2023. Iar inflația se va menține ridicată și se preconizează că va atinge un nivel maxim în primul semestru al anului viitor.

Pe termen scurt, punctul critic rămâne echilibrul de pe piețele europene ale energiei. Dar criza de energie nu se limitează la economiile europene.

În ceea ce privește estimările pentru principalele țări UE, prognoza de creștere economică a Germaniei pentru 2023 este deja descendentă, de -0,7%. Tot în scenariul OECD, creșterea SUA va trece de la +5,7% în 2021 la +1,5% în 2022 și +0,5% în 2023, iar creșterea Chinei încetinește puternic, până la +3,2% în 2022. Situația va fi diferită de la o țară la alta, în funcție de dificultățile de aprovizionare sau de expunerea la fenomene inflaționiste, care sunt diferite. În ceea ce privește inflația, care continuă să se răspândească și să afecteze veniturile gospodăriilor, se așteaptă ca ea să creeze contextul propice pentru tulburări politice și sociale. În zona euro se preconizează că inflația va depăși +8% la sfârșitul lui 2022, iar după un vârf la începutul lui 2023 ar putea scădea treptat.