Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Analiza costurilor de depozitare din diverse zone ale lumii, realizată de Transport Intelligence (Ti) arată creșteri constante, de la trimestru la trimestru, începând cu primele trei luni din 2022, în toate cele trei regiuni majore, temperate de procentele mari de neocupare a spațiilor. Dar în ultimul timp creșterea a încetinit, mai ales în Europa și America de Nord.

În primul trimestru din 2024, costurile de depozitare din Europa au crescut cu 1,4% față de trimestrul anterior, având o creștere stabilă de la trimestru la trimestru, de 0,7%, în ultimul an. În America de Nord, costurile au crescut cu 4% față de acum un an și cu 1,4% de la trimestru la trimestru, iar în Asia de Nord-Est au crescut cu 6% față de primul trimestru din 2023, după ce în primul trimestru din 2023 crescuseră cu 2% față de primul trimestru din 2022, mai ales din cauza creșterii chiriilor în Coreea de Sud. Cu toate acestea, Asia de Nord-Est a înregistrat cea mai lentă creștere, de 0,5%, de la trimestru la trimestru, dintre cele trei regiuni.

Reechilibrarea cererii și ofertei, în special în economiile occidentale, a avut un rol esențial în susținerea creșterii mai lente a costurilor. Piețele din Asia de Nord-Est, pe de altă parte, au un grad foarte ridicat de neocupare a spațiilor și au înregistrat creșteri mai puțin importante ale costurilor în ultimul an în comparație cu țările occidentale.

De la mijlocul până la sfârșitul lui 2024 și până în 2025, Ti se așteaptă la creșteri mai rapide de costuri în Europa și America de Nord, deoarece sunt finalizate puține depozite, deci rata de neocupare scade și cererea își revine. Privind dincolo de 2025, Ti se așteaptă la modificări minime ale costurilor în Europa, la o creștere mai lentă a celor din America de Nord și la costuri fixe sau în scădere în Asia de Nord-Est, din cauza ofertei mari de depozite. În general, cererea de depozite a scăzut în lume, dar se așteaptă să se redreseze lent la sfârșitul lui 2024 și în 2025.

Indicele Ti ține cont de chirie, de forță de muncă și de costurile energiei pentru a determina costurile totale actuale de depozitare și pentru a estima direcția lor viitoare.