Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului revizuirea Ordonantei Militare nr. 4 din 29.03.2020, prin excluderea clara a conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4 tone care realizeaza transporturi internationale de la masurile de izolare/carantinare, daca acestia nu prezinta simptome asociate noului coronavirus (COVID-19).
„Daca Ordonanta nu este revizuita, astfel incat familiile soferilor sa nu fie plasate automat in carantina timp de 14 zile, daca nu se renunta la formulare si la izolare pentru soferii de camion, atunci niciun conducator auto nu va mai dori sa mearga in curse”, se arata intr-un comunicat UNTRR.
In sprijinul acestei solicitari este faptul ca soferii nu intra in marile aglomerari urbane, ocolesc orasele utilizand soselele de centura, iar centrele logistice sunt in afara localitatilor sau la periferie, astfel ca riscul de contaminare scade foarte mult. De asemenea, in conditiile derogarilor la Regulamentul 561/2006 privind timpii de conducere si odihna, soferii opresc mai rar in parcari si nu mai socializeaza intre ei, pastrand distantarea sociala. Nu in ultimul rand, soferii sunt singurele persoane din familie care aduc venituri si atunci sunt foarte atenti sa respecte toate regulile de igiena, pentru a nu-si compromite activitatea.
Un alt aspect esential in evaluarea carantinarii/izolarii este faptul ca aceasta masura nu se aplica si in cazul altor categorii sociale la fel de expuse, cum ar fi vamesii, politistii, jandarmii, armata.