Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Perioada maxima de creditare prevazuta in reglementarile creditorilor poate fi depasita cu o perioada egala cu durata suspendarii obligatiei de plata, potrivit Ordonantei referitoare la suspendarea rambursarii ratelor, publicata luni seara, 30 martie, in Monitorul Oficial Nr.261. Masura prevazuta se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID – 19, conform normelor de aplicare a ordonantei.
 
Obligatia de plata a ratelor scadente aferente imprumuturilor, reprezentand rate de capital, dobanzi si comisioane se suspenda la cererea debitorului pentru o perioada de pana la noua luni, dar nu mai mult 31 decembrie 2020, se arata in textul de ordonanta. Pentru debitorii persoane fizice pentru care prelungirea maturitatii creditelor depaseste limita de varsta prevazuta prin reglementarile creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedeaza la restructurarea creditului cu incadrarea in limita de varsta. Facilitatea, mentioneaza sursa citata, se acorda numai pentru creditele care nu inregistreaza restante la data instituirii starii de urgenta sau pentru debitorii care au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii ratelor.
 
Masura prevazuta se acorda exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situatia grava generata de pandemia COVID – 19, conform normelor de aplicare a ordonantei. Pentru a beneficia de suspendare, cei care doresc trebuie sa trimita o solicitare in format letric sau prin posta electronica cel mai tarziu pana la 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei. In cazul in care debitorul nu poate transmite cererea prin unul dintre cele doua mijloace acesta o poate formula pe cale orala, prin telefon, situatie in care creditorul are obligatia inregistrarii convorbirii.
 
Dobanda datorata de debitori corespunzatoare sumelor scadente a caror plata este suspendata se capitalizeaza la soldul creditului la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plateste esalonat pe durata ramasa pana la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
 
Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contactul de credit. La aceasta creanta dobanda este zero si plata catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare
 
In cazul creditelor ipotecare contractate de persoane fizice, dobanda aferenta perioadei de suspendare se calculeaza potrivit prevederilor contractului de credit si reprezinta o creanta distincta si independenta in raport cu celelalte obligatii izvorate din contactul de credit. La aceasta creanta dobanda este zero si plata catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale, incepand cu luna imediat urmatoare incheierii perioadei de amanare
 
Potrivit Ordonantei, statul roman prin MFP garanteaza in procent de 100% plata dobanzii aferenta creditelor ipotecare contractate de persoane fizice.
 
Actul normativ mai prevede ca, pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobanzilor si comisioanelor, firmele sa indeplineasca cumulativ doua conditii: intrerup activitatea total sau partial ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii si detin certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin care se constata, pe baza declaratiilor pe propria raspundere ale debitorilor, diminuarea veniturilor sau a incasarilor cu minimum 25% in luna martie 2020, prin raportare la media lunilor ianuarie si februarie 2020, sau intrerup partial sau total activitatea ca efect al deciziilor emise de autoritatile publice competente pe perioada starii de urgenta decretate; nu se afla in insolventa la data solicitarii suspendarii rambursarii creditului, conform informatiilor disponibile pe pagina web a Oficiului National al Registrului Comertului.
 
Ministerul Finantelor Publice urmeaza sa elaboreze normele de aplicare, care se aproba prin Hotarare a Guvernului in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta
Reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor si cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) au aratat, luni, ca termenul de amanare pentru 9 luni a platii ratelor la credite poate duce la o alocare nejusta a rezervelor sistemului bancar, daunatoare capacitatii de redresare a economiei.

Document