Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Guvernul a decis amânarea cu încă două luni a perioadei de la care vor începe să fie aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise în sistemul RO e-Factura. Astfel, conform OUG 30/2024, publicată în Monitorul Oficial din 29 martie, antreprenorii mai au timp până la 31 mai a.c. să se pregătească pentru a evita sancțiuni cu impact negativ semnificativ asupra companiilor lor.

„Această măsură era așteptată și ar fi trebuit luată mai devreme, deoarece companiile nu au avut suficient timp să se pregătească pentru transmiterea facturilor electronice până la 1 aprilie, iar presiunea pusă de autoritățile fiscale pe contribuabili a fost și încă este foarte mare. De fapt, nici măcar unele instituții publice, care au obligația să transmită facturile în sistem, nu sunt pregătite. Sistemul RO e-Factura reprezintă în continuare o provocare pentru mediul de afaceri, deoarece Spațiul Privat Virtual (SPV) funcționează defectuos, cu multe întreruperi, există puțini furnizori de semnătură digitală calificată care să poată oferi serviciile într-un timp așa de scurt, există probleme legate de confidențialitatea datelor din cauza accesului unui împuternicit la toate informațiile fiscale existente în SPV, este necesară renegocierea condițiilor contractuale cu partenerii (furnizorii și clienții). În plus, există o serie de neclarități privind unele situații practice pentru care sistemul RO e-Factura nu are încă funcționalitățile tehnice necesare. Discuții intense există și cu privire la acordarea dreptului de deducere a TVA și la modul de aplicare a amenzilor de 15% din valoarea facturii în lipsa facturii electronice, începând cu 1 iulie 2024, având în vedere faptul că legislația națională ar trebui să țină cont de directiva europeană privind sistemul comun de TVA și de jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene”, a explicat Sorana Cernea, Managing Partner al TPA România.

Potrivit OUG 30/2024, primele sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a raporta în sistem facturile emise ar urma să fie aplicate de la 1 iunie. Netransmiterea facturilor în sistemul RO e-Factura în termenul legal se va sancționa, începând cu acea dată cu amenzi cuprinse între 1.000 lei și 10.000 lei. Sancțiunea se va aplica lunar, pentru una sau mai multe facturi al căror termen-limită de transmitere intervine în cursul respectivei luni calendaristice. Începând cu 1 iulie, pe lângă amenzile în cuantum fix, se va aplica și o amendă de 15% din valoarea facturii. Potrivit datelor publicate pe portalul Ministerului Finanțelor Publice și dedicat e-Factura, până astăzi, 8 aprilie 2024, au fost primite și livrate peste 164 de milioane de facturi.