Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Giurgiu au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui autocar, ascunse, într-un spațiu special amenajat, 4.220.000 grivne (monedă naţională a Ucrainei), echivalentul a 105.000 euro, conform cursului BNR, pentru care șoferul, un cetățean turc, nu a putut prezenta documente justificative privind declarația bancnotelor la intrarea în Comunitatea Europeană.

În data de 5 februarie, în jurul orei 05:00, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au oprit pentru control, pe sensul de intrare în țară, un autocar, condus de un cetățean turc, în vârstă de 50 de ani, care efectua curse de transport persoane pe ruta Turcia-Ucraina.

Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, polițiștii au descoperit, ascunse într-un spațiu special amenajat în sistemul de aerisire al autocarului, mai multe pachete care conțineau 74 calupuri a câte 100 bancnote cu valoare individuală de 500 grivne și 26 calupuri a câte 100 bancnote cu valoare individuală de 200 grivne, care aparțineau șoferului, un cetățean turc, ce nu a putut prezenta documente justificative privind declarația bancnotelor la intrarea în Uniunea Europeană.

Astfel, polițiștii de frontieră au solicitat sprijin lucrătorilor din cadrul Direcției Regionale Vamale București – Biroul Echipe Mobile, care au reținut întreaga sumă de 4.220.000 grivne, echivalentul a 105.000 euro.

Pentru nedeclararea sumei la intrarea în spațiul U.E., conform HG 707/2006 privind Codul Vamal al României, cetățeanul turc a fost amendat cu suma de 5.000 lei.

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Giurgiu au depistat 4 cetățeni afgani și un cetățean sirian care au încercat să intre ilegal în România, ascunși în 2 ansambluri rutiere, printre marfa transportată, respectiv conserve și sucuri. Persoanele în cauză intenționau să ajungă în Germania.

În ultimele 24 de ore, în Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu, pe sensul de intrare în țară, s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, 2 cetățeni turci, în vârstă de 33 de ani, respectiv 47 de ani, conducând fiecare câte un ansamblu rutier. Conform documentelor prezentate, şoferii transportau conserve de roșii și sucuri, din Turcia pentru România.

Poliștii de frontieră au constatat, în urma controlului preliminar efectuat asupra fiecărui mijloc de transport, faptul că șnururile asiguratoare erau secționate și lipite, motiv pentru care au procedat la efectuarea unor verificări suplimentare. Astfel, printre marfa transportată, au fost descoperiţi într-un mijloc de transport 4 cetăţeni afgani, cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani, iar în celălalt, un cetățean sirian, în vârstă de 23 de ani.

În cadrul cercetărilor, polițiștii au stabilit că cei 4 cetățeni afgani s-au urcat în autocamion în timp ce se aflau în Turcia, fără ca șoferul să aibă cunoștință despre acest aspect. Aceștia nu dețineau documente de identitate asupra lor și intenționau să ajungă în Germania.

În cazul cetățeanului sirian, din declarațiile acestuia reiese faptul că s-a urcat în autocamion în timp ce se afla în Turcia, ajutat de un prieten al șoferului și intenționa să ajungă în Germania. Asupra acestuia a fost descoperit un document, emis de autoritățile din Turcia, din care rezultă că este de naționalitate siriană.

Având în vedere aspectele constatate, polițiștii de frontieră au procedat la întreruperea călătoriei persoanelor depistate, iar conform protocolului româno-bulgar, persoanele în cauză, șoferii și mijloacele de transport au fost preluate de către reprezentanții Poliţiei de Frontieră Bulgare, în vederea continuării cercetărilor şi dispunerii măsurilor legale ce se impun.