Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Eurodeputatii Aliantei USR PLUS in Parlamentul European solicita Guvernului Romaniei, printr-o scrisoare deschisa catre premierul Ludovic Orban, sa pregateasca actiunea juridica la Curtea de Justitie a UE impotriva Pachetului de Mobilitate.
„Stimate Domnule Prim-Ministru,
Dupa cum stiti, la nivelul Uniunii Europene urmeaza sa fie adoptate noi norme privitoare la transportul rutier in cadrul Pachetului de mobilitate, acesta fiind rezultatul unor negocieri care au avut loc in cadrul legislaturii precedente a Parlamentului European.
In mod regretabil, anumite prevederi ale pachetului normativ in forma sa actuala, precum obligatia intoarcerii camioanelor in tara de origine la fiecare 8 saptamani sau regulile privind cabotajul, vor avea un impact negativ asupra activitatii firmelor romanesti din domeniul transportului rutier international, care reprezinta un sector important al economiei Romaniei. De asemenea, consideram ca anumite prevederi ale acestui pachet sunt contrare principiilor liberei circulatii a serviciilor, bunurilor si fortei de munca in interiorul pietei unice, sau sunt in contradictie cu prevederile Pactului Verde European.
Eforturile noastre sustinute de a opri adaptorea acestui pachet s-au lovit de inertia deciziilor luate in legislatura precedenta. Argumentele aduse de guvernele Romaniei din perioada anterioara nu au fost incadrate intr-o strategie coerenta pentru a inclina balanta negocierilor in favoarea unui tratament echitabil pentru firmele romanesti. Din pacate, nu au fost consolidate nici aliantele cu statele la fel de interesate ca Romania in elaborarea unui text legislativ echilibrat. Va reamintim ca in decembrie 2018, guvernul PSD a preferat sa se abtina la votul din Consiliul Uniunii Europene si nu s-a alaturat statelor europene care au protestat impotriva prevederilor Pachetului de mobilitate.
Astfel, consideram ca au fost epuizate toate caile de actiune politica asa incat devine necesara initierea unei noi strategii in cazul cel mai probabil al adoptarii Pachetului de mobilitate la inceputul lunii iulie.
Din acest motiv, va solicitam sa demarati pregatirea unui atac pe cale juridica la Curtea de Justitie a UE pentru contestarea si anularea actelor normative care fac parte din Pachetul de mobilitate, in virtutea dreptului acordat statelor membre in acest sens. Va solicitam, de asemenea, sa initiati consultarea guvernelor din alte state membre interesate pentru a realiza un demers juridic comun.
Delegatia USR PLUS in Parlamentul European este pregatita sa ofere orice sprijin necesar si ramane deschisa bunei cooperari cu Guvernul Romaniei, in interesul cetatenilor romani”, se arata in scrisoarea semnata de membrii Delegatiei USR PLUS in Parlamentul European: Dacian Ciolos, Cristian Ghinea, Dragos Tudorache, Clotilde Armand, Dragos Pislaru, Ramona Strugariu, Nicu Stefanuta si Vlad Botos.