Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Pachetul Mobilitate 1 va fi adoptat in prima lectura de catre Consiliul UE pe 20 februarie 2020, urmand ca mai apoi, luna viitoare, sa ajunga in Parlamentul European pentru a doua citire. Mai multe state membre evalueaza oportunitatea contestarii la Curtea de Justitie a UE a unor prevederi din pachet.

Pozitia Consiliului va fi cea aprobata in Reuniunea COREPER din 20.12.2019 de majoritatea calificata a statelor membre UE, in speta textul compromisului negociat de Presedintia finlandeza cu Parlamentul European, si urmeaza sa fie ratificata in 20.02, in cadrul Consiliului Educatie, Cultura, Tineret si Sport, atunci cand textul va fi adoptat formal de Consiliul UE, in prima lectura, ca punct pe agenda subiectelor fara dezbatere, arata, pentru Tranzit, Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE.

Citeste si: Reprezentanta Romaniei in Consiliu: „E de neinteles faptul ca e considerata acceptabila o crestere cu 5-10% a curselor in gol”

In principiu, spune sursa citata, pentru anumite prevederi din cele trei dosare mai pot fi formulate amendamente, insa acestea ar trebui sa intruneasca o majoritate in plenul Parlamentului. „Avand in vedere distributia aparenta a pozitiilor de vot de la nivelul Parlamentului, suntem foarte rezervati (sceptici) cu privire la succesul adoptarii unor amendamente in sensul dorit de Romania si statele cu opinii similare“. In cazul in care totusi PE va adopta un text diferit de cel al Consiliului, atunci se va intrat intr-o renegocierea cu Consiliul in a doua lectura sau se va intra intr-o procedura „de conciliere“, daca esueaza si aceasta a doua etapa. Deja mai multe state membre evalueaza oportunitatea contestarii la Curtea de Justitie a UE pentru mai multe prevederi din Pachet, insa demersul va fi unul de durata, iar rezultatul unul incert.