Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Parlamentul European a aprobat suma de 3 miliarde EUR sub forma de imprumuturi pentru a ajuta tarile vecinie si partenere ale UE sa faca fata impactului COVID-19. Imprumuturile vor beneficia de conditii extrem de favorabile si vor fi prevazute pentru o perioada de un an.

Potrivit PE, de cele 3 miliarde vor beneficia urmatoarele zece tari ale caror economii au fost impinse in recesiune: Republica Albania (180 milioane EUR), Bosnia si Hertegovina (250 milioane EUR), Georgia (150 milioane EUR), Regatul Hasemit al Iordaniei (200 milioane EUR), Kosovo (100 milioane EUR), Republica Moldova (100 milioane EUR), Muntenegru (60 milioane EUR), Republica Macedonia de Nord (160 milioane EUR), Republica Tunisiana (600 milioane EUR) si Ucraina (1.2 miliarde EUR).

„Obiectivul finantarii este de a permite acestor tari sa atenueze efectele sociale si economice negative ale crizei, pastrand, in acelasi timp, stabilitatea financiara a statului. Pentru a canaliza fondurile cat mai curand posibil acestor tari, Parlamentul a votat propunerea in regim de urgenta (definit in conformitate cu articolul 163 din Regulamentul de procedura). Consiliul a dat unda verde pachetului pe 5 mai. Decizia a fost adoptata vineri cu 547 voturi pentru, 93 impotriva si 47 abtineri”.
 
Comisia Europeana se asteapta ca prima transa sa fie platita in toamna anului 2020, iar a doua si ultima transa la inceputul anului 2021.