Parlamentul European, Consiliul și Comisia au stabilit un nou termen limită pentru sectorul rutier, astfel camioanele vor plăti pentru emisiile lor abia în 2027.
În luna iunie a anului trecut, Parlamentul European a aprobat anul 2025 ca fiind o dată limită, pentru ca transportul rutier să intre în sistemul de comercializare a certificatelor de emisii.
Totul s-a schimbat în primul weekend din 2023, când cele trei organisme ale UE au ajuns la un acord privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, cunoscut sub numele de ETS II.
Cu toate că termenul a fost prelungit, acesta s-ar putea extinde, chiar și până în 2028, dacă prețurile energiei vor fi excesiv de ridicate. Trebuie amintit că studiul „The Dawn of Electrified Trucking” arată că UE va trebui să investească aproximativ 1 miliard de euro până în 2025 în infrastructura electrică necesară.
„Ne bucurăm să vedem că negocierile din Parlamentul European au ținut cont de motivele noastre și au modificat poziția”,
a precizat Raluca Marian, directorul pentru Europa al Organizației Internaționale a Transportatorilor Rutieri (IRU).
În plus, prin acest acord intră în sistemul de comercializare a certificatelor de emisii și vehiculele private.
Organismele europene au stabilit un plafon de preț pentru certificatele de emisii, împreună cu un mecanism care va garanta că acestea nu vor deveni prea scumpe, chiar dacă sunt sub nivelul maxim stabilit.
Adina-Ioana Valean, politician roman, europarlamentar si presedinte al comitetului pentru industrie al Parlamentului European, a preluat de la Violeta Bulc functia de Comisar european pentru transporturi de la 1 decembrie.
Europarlamentarul roman a fost aprobat pentru acest rol in cadrul unei audieri a Parlamentului European din 14 noiembrie. In declaratia de deschidere a lucrarilor PE, aceasta a afirmat ca „este inacceptabil sa avem 25.000 de decese pe an. Ar trebui sa avem un obiectiv comun de a injumatati numarul de decese rutiere si de raniti grav pana in 2030, comparativ cu 2020.“
Ulterior, in aceeasi sedinta, ca raspuns la o intrebare a unui membru al comisiei de transport a PE, Adina Valean a declarat: „pentru siguranta rutiera ne-am asumat o viziune zero, cu zero morti pana 2050. Am pus la punct o strategie pe care intentionam sa promovam intens. Cu strategia vin si actiuni.“
Noul comisar s-a alaturat echipei conduse de noul presedinte Ursula von der Leyen la 1 decembrie. Alcatuirea noii Comisii a fost aprobata de statele membre ale UE pe 25 noiembrie si de Parlamentul European, doua zile mai tarziu, prin votul de la Strasbourg.
Alegerea initiala a Romaniei pentru comisar, Rovana Plumb, a fost respinsa printr-o audiere anterioara a PE din motive de ingrijorare cu privire la imprumuturile nedeclarate si la transparenta.
02.10.2020
Ultimul număr: Mai 2023
Revista Tranzit
Rămâi la curent cu ultimele ediții ale revistei Tranzit