Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad

Autoritățile de aplicare a legii, polițiștii de frontieră și autoritățile fiscale și de muncă din întreaga Europă și-au unit forțele în perioada 20-27 aprilie 2024 pentru a identifica și a combate exploatarea prin muncă. Aceste zile de acțiune comună EMPACT (JAD) au vizat traficul de persoane în scopul exploatării prin muncă, în special exploatarea resortisanților din afara UE și a refugiaților. Conduse de Țările de Jos și desfășurate de autorități din 31 de țări cu sprijinul Europol și al Autorității Europene a Muncii (ELA), zilele de acțiune au dus la arestarea a 51 de persoane și la identificarea a 334 de potențiale victime ale traficului de persoane. 

În general, rezultatele acțiunii includ: 165.896 de entități verificate (inclusiv 63.649 de persoane, 9.564 de locații, 20.556 de vehicule și 76.670 de documente). Au fost identificate 160 de persoane suspectate de trafic de persoane (dintre care 93 în scopul exploatării prin muncă), iar 51 de persoane au fost arestate pentru diverse infracțiuni (dintre care 30 pentru exploatare prin muncă). Au fost deschise 476 de noi anchete privind diverse infracțiuni lansate (dintre care 80 privind exploatarea prin muncă) și au fost identificate, astfel, 334 de victime potențiale ale traficului de persoane (dintre care 279 de victime potențiale ale exploatării prin muncă). 

Scopul acestei activități de o săptămână a fost ca autoritățile să se concentreze asupra formelor de exploatare a forței de muncă cele mai relevante sau predominante în țările lor respective. Țările au efectuat inspecții într-o gamă largă de sectoare, cum ar fi cateringul, gastronomia, livrarea de alimente, prelucrarea alimentelor și a cărnii, serviciile de înfrumusețare, serviciile de sănătate la domiciliu, logistica și distribuția, agricultura, construcțiile și mineritul. În urma iterațiilor sale anterioare, acțiunea a prezentat o abordare multidisciplinară proeminentă. Activitatea organelor de poliție naționale și regionale, a polițiștilor de frontieră, a autorităților fiscale, a autorităților din domeniul muncii și a inspectoratelor de muncă a fost coordonată și sprijinită de Europol și de Autoritatea Europeană a Muncii. Au fost facilitate mai multe inspecții în cadrul cărora autoritățile de aplicare a legii din diferite țări au inspectat în comun companiile. Ca urmare, operațiunea a beneficiat de un flux mai bun de informații și de o mai bună conștientizare a indicatorilor privind traficul de persoane. Această colaborare strânsă între diferitele autorități și autoritățile de aplicare a legii a contribuit în mod semnificativ la succesul săptămânii de acțiune de combatere a exploatării prin muncă.

sursa foto: ELA